Ultimele Știri

Tinerii sunt devaforizați din cauza banilor, dar nu și a talentului. Speranțe la schimb pentru vise

Posibilitățile românilor de a-și înscrie copiii la cursuri specializate, unde să învețe să-și exploateze talentele și să crească din punct de vedere intelectual, sunt destul de reduse. Cursurile sunt scumpe, iar părinții nu își pot permite să plătească lună de lună cursurile necesare pentru ca fii și fiicele lor să poată face performanță. Majoritatea părinților se resemnează la supraviețuire și se uită cu neputință la copiii  care din cauza neajunsurilor nu au șanse de afirmare.

România are mulți tineri talentați, ce nu are țara noastră sunt banii necesari pentru ca acești copii să exceleze. Talentul cere resurse pentru a fi afirmat, resurse de care de multe ori nu au parte. E trist ca talentele să fie uitate și neexploatate. La fel de trist trebuie să fie și copilul care se uită în jur și este resemnat la a se dedica supraviețuirii sale și a familiei din care face parte, și de a-și sacrifica talentul și visele. Asta se întâmplă din motive evidente, pentru că într-o lume unde banii conduc, ei sunt sclavii. Sclavi au unui sistem, sclavi ai unui prezent la care ei nu au participat și pentru care nu sunt responsabili și mai ales, sclavi ai unui viitor pe care alții l-au pregătit pentru ei.

8

Pornind de la această problemă, am făcut cunoștiință cu Claudia Băcănașu, director executiv al Asociației pentru Secolul Următor. Această asociație se ocupă de neputința copiilor defavorizați din motive financiare, de a se afirma în diverse domenii culturale. Asociația a fost creată în anul 1997 în Tulcea, iar din iarna acestui an s-a extins și a ajuns în București. Asociația se ocupă și de copiii orfani.

În sediul pe care este inscripționat Asociația de Ocrotire a Copiilor ”Acasă”, am pătruns cu grijă. Aici urma să mă întâlnesc cu cei care nu au un cămin propriu și nici o familie. Întâmpinarea a fost caldă, mai mulți copii au sărit doritori să facă cunoștința cu noii veniți. O micuță în vârstă de 8 ani, Raluca, m-a luat de mână și mi-a cerut să mă așez lângă ea. Un chip frumos și cald, cu tenul bronzat și ochii negri. M-a luat fără motiv de mai multe ori în brațe ca și cum aș fi făcut ceva pentru ea. În acel moment m-am simțit responsabilă, am realizat cu adevărat de ce sunt acolo. Eram acolo nu doar să empatizez cu problema ei și a celor din jur, ci să scriu despre asta, să fac cunoscute inițiativele unor oameni care dau vise pe gratis acestor copii și primesc în schimb zâmbete și îmbrățișări calde. Mai mult decât suficient.

5

Acest sediu este un mediu frumos și cald pentru copii. Aceștia se pot bucura de un teren de sport, piscină, teren de joacă, foișoare unde își țin cursurile în zilele frumoase, biciclete sau o bibliotecă pusă la dispoziție.

În activitățile asociației se implică o serie de voluntari, care îi ajută pe copii să fie mai aproape de obținerea unor performanțe în diverse domenii educaționale precum psihologie, știință și cultură. Din această implicare, au luat naștere mai multe proiecte precum ”Voluntari pentru cultură”, ”Mileniul Cunoașterii” sau ”Mai multă cultură, mai puține abuzuri”.

Proiectul ”Voluntari pentru cultură” a constat în adunarea mai multor studenți din facultăți de un anumit profil, care să participe sub formă de voluntariat la organizarea unor festivaluri, expoziții sau spectacole care aveau ca scop promovarea culturii și conștientizarea populației României față de importanța pe care ar trebui să o ocupe cultura în viața lor și a copiilor lor. Numere mari de voluntari s-au implicat și au fost deschiși la aceste proiecte.

Părinții își aduc aici copii și sunt uimiți de interesul pe care îl au aceștia pentru ceea ce fac și de căldura cu care sunt ajutați copii să-și întreacă limitele și să crească. Aici primesc un plus de educație, un plus de care au nevoie și pe care școala din păcate nu îl poate oferi. Performanța cere sacrificii și timp, cere resurse și talent. Ceea nu nu le lipsește deloc copiilor, ba chiar au din plin, este talentul. Iar în cadrul acestei asociații, asta este tot ceea ce le trebuie copiilor, nimic în plus.

6

Asociația încearcă să încurajeze tinerii să facă pași înainte, urmându-și talentul, și să nu se mai simtă inferiori din cauza neajunsurilor, și nici neajutorați în încercările lor de a-și urma un vis care i-ar putea duce departe.

”Mulți copii și adolescenți proveniți din comunități extrem de sărace sunt foarte talentați, dar nu au șansa de a-și urma visele și de a fi cunoscuți, de a beneficia de pregătire specială și de îndrumare pentru fructificarea înclinațiilor lor”, declară membrii Asociaței pentru Secolul Următor.

De multe ori, membrii asociației întâmpină și ei probleme în a-i ajuta pe acești copii, pentru că fondurile nu sunt suficiente pentru a urma orice vis. Pentru ca proiectele lor să se dezvolte, membrii asociației au nevoie de sponsorizări privind aspecte precum taberele de vară; excursiile pe teme culturale, recuzita, îmbrăcămintea, posibilitatea de transport în locațiile destinate sau evenimentelor culturale.

7

2

1

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*