Ultimele Știri

Tineri și fără viitor

Numărul tinerilor fără loc de muncă s-a dublat anul acesta față de anul trecut. În 2013 media acestora ajungea la 7%, în timp ce în 2014 procentul  a crescut aproape dublu, până la 13%, potrivit unui studiu realizat de Studio Moderna, o firmă de marketing direct. Cei vizați direct de acest studiu, sunt cei cu o vârstă între 18 și 24 de ani. Sondajul a fost realizat în perioada ianuarie 2013 – iulie 2014, pe un eşantion de peste 10.000 de persoane cu vârste de peste 18 ani.

Dacă în 2013, 7% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-20 de ani nu aveau nicio experienţă, anul acesta procentajul a sărit la 35%. La fel, în grupa de vârstă 20-22 de ani, de la 29% la 31%, în grupa de vârstă 22-24 de ani de la 10% la 18%, respectiv în grupa de vârstă peste 24 de ani de la 2% la 5%.

Situația tinerilor este, prin urmare, neplăcută. Ce este și mai neplăcut este faptul că numărul acestora este într-o continuă creștere. Descurajați de piedicile de care s-au lovit în căutarea unui loc de muncă în domeniul studiat, tinerii români care au reușit să ocupe totuși locuri de muncă, sunt salariați în domenii care nu țin neapărat de aria lor de studiu.

Sondajul arată că în anul 2013, peste 12% dintre tinerii angajați aveau în CV-ul lor ca prim loc de muncă, funcția de consultant vânzări. Anul acesta lucrurile nu au mers spre mai bine, ci din contră, numărul lor a crescut până la 19%. Aceștia sunt urmați de lucrătorii comerciali, care au ajuns să ocupe de la 4% în 2013, la 10% din numărul tinerilor salariați în 2014.

Astfel, tinerii au ajuns să se axeze pe domeniile care sunt mai ușor de atins, adică cel al vânzărilor, care este cel mai căutat de altfel, și de unde primesc oferte de angajare. Acest lucru este datorat în primul rând extinderii și înmulțirii centrelor comerciale. În schimb, domeniile pentru care tinerii se pregătesc în anii de facultate, rămân neatinse sau inaccesibile pentru aceștia.

646x404

Lucrurile sunt stabilite, pur și simplu tinerii nu își găsesc de lucru în domeniu, și ajung să atingă vârsta de 24 de ani fără să aibă vreo activitate profesională de trecut în CV. Lucrul acesta este o piedică și pentru viitoarea angajare a acestora, știm cu toții că în orice domeniu de activitate ți se cere experiență. Experiență pe care tinerii nu o pot avea, pentru că nu au cum să o obțină, în ciuda eforturilor lor.

Dacă situația s-a agravat astfel într-un an, an în care s-a dublat numărul tinerilor fără locuri de muncă, atunci la ce ne-am putea aștepta anul viitor? Probabil la o altă dublare față de anul acesta. Până atunci, facultățile vor mai elibera de pe băncile lor alte mii de studenți, studenți care odată ieșiți de acolo se vor confrunta cu realitatea crudă, aceea a lipsei locurilor de muncă.

Astfel, efortul realizat în ani întregi de facultate, devine inutili atunci când ești nevoit să te adaptezi supraviețuirii și să îți ignori visurile de viitor. Nu ar trebui să ne mire de ce tinerii aleg să nu mai urmeze o facultate sau de ce odată ce o termină, se orientează spre locuri de muncă în afara țării. În primul rând, aceștia găsesc oriunde o satisfacție mai mare financiară, în Europa, decât o pot găsi în România. Mai apoi, timpul pierdut fără un loc de muncă în România, poate fi investit în ocuparea unui loc la munca de jos în străinătate, pentru care ești oricum mai bine plătit decât pentru un loc de muncă onorabil în România.

Și în definitoriu, orice loc de muncă este onorabil, însă nu orice loc de muncă este onorat cu un salariu decent.

 

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Tineri și fără viitor

  1. daca asa vor cei de la locurile de munca care fac angajarile bac si iar bac numai asta au tiparit in memorie dar macar ei se intreaba daca sunt multi care dau facultate un rahat etc nu au nici un interes nu ii intereseaza o stiu pe a lor parca traiesc numai din asta o data da intradevar putea oricine sa mearga la facultate daca vroia astazi nu este clar ca numai vrea nimeni sa faca o facultate atunci de ce sa mai aiba nevoie de bacalaureat daca nu vor sa faca o facultate in continuare unii dintre ei sau chiar toti ce tampenie ce scuza mai bine ar schimba ceva fiindca nu se mai poate asa cei care nu au bacalaureatul sa stea acasa si aia care il au deja sa munceasca ca aia au dreptul ca e ceva normal dar nu e frumos deloc numai exista respect din pacate si este extrem de trist de ce sa nu munceasca si aia care nu au bacalaureatul ca asa vor cei ce fac angajarile ca sunt smecherii si ii doare undeva de soarta celor care nu muncesc si stau acasa

  2. da asa suntem noi un popor anormal ar trebui sa luam exemple de la altii care au si bacul dar si care nu au muncesc nu sta nimeni in alte tari acasa cum se intampla la noi nu nu si nu dar ce sa facem daca nu putem face nimic mitingurile nu vor rezolva absolut nimic

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*