Ultimele Știri

Timp de o săptămână Sibiul devine capitala filmului. A început cea de-a XXI-a ediție a festivalului Astra Film Festival!

În cei peste 20 de ani de existență, AFF Sibiu a devenit un brand cultural recunoscut în țară și în străinătate prin calitatea filmelor. Sunt prezentate o varietate de workshop-uri și programe diferite de la an la an.

Astra Film Festival este primul festival internațional de film din România, iar anul acesta, în perioada 6-12 octombrie, Sibiul va prezenta filmul documentar contemporan. Cele mai recente și remarcabile producții internaționale, premierele documentarelor românești și cele din spațiul Est-European își dau întâlnire la AFF Sibiu. Festivalul va creea o atmosferă multiculturală în care se vor reuni profesioniști de cinema cu un public interactiv și entuziast.  Festivalul este renumit pentru originalitatea în programare și atmosfera deschisă pe care o creează și aduce în atenția publicului o secțiune competițională inedită și o gamă largă de programe adiționale: portrete, programe tematice, proiecții speciale și o serie de evenimente paralele.

Dialogul direct dintre publicul profesionist și publicul larg devine posibil. AFF creează astfel, contextul perfect pentru conexiunea dintre spectator și regizor, preferând formula interacțiunii directe sesiunilor de pitching sau activităților de tip târg de filme. AFF își propune educarea publicului prin film documentar și promovarea înțelegerii dimensiunii culturale și multiculturale a lumii în care trăim.

Drame ale istoriei recente sunt reflectate prin drame personale, de familie, și transmise către spectator în registre multiple și profunde prin cinemaul documentar. Filmul de deschidere – Dear Pyongyang, a post prezentat în prezența regizoarei Yang Yonghi, film care transpune pe marele ecran o experiență din Japonia și Coreea. Filmul redă efectele unui experiment dramatic al comunismului dus la extrem, petrecut în Orientul Îndepărtat și totuși atât de familiar nouă, cei de aici, din această zonă a Europei.

Filmele din cele patru secțiuni competiționale vor fi evaluate de un juriu de top, care adună nume consacrate pe plan național și internaţional: Cristi Puiu, regizor român premiat la Cannes; Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra; Darya Bassel, director de programe la Festivalul de Film Documentar pentru Drepturile Omului din Kiev; Sorin Botoșeneanu, decan al Facultății de Film din cadrul UNATC; Cynthia Close, critic de film la Documentary Magazine din USA; Nicolas Feodoroff, selecționer de filme pentru FID Marseille; Mona Nicoară, regizor, producător și scriitor; Diana Tabakov, curatoriază programul platformei DAFilms; Eugenia Vodă, critic de film și Yang Yonghi; regizor japonez de origine coreeană.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*