Ultimele Știri

În timp ce Alexandru Tomescu primește ”Steaua Italiei”, stelele României apun

Alexandru Tomescu urmează să primească Ordinul ”Steaua Italiei” pentru merite deosebile în promovarea culturii italiene. Distincția va fi oferită de însuși ambasadorul Italiei, Diego Brasioli, în cadrul unui eveniment susținut la Ateneul Român.

Nu aș fi deloc surprinsă ca majoritatea celor care vor citi acest articol, să nu știe despre cine vorbesc mai exact. Și nu îi condamn! Spre marea mea rușine, nici eu nu știam prea bine cine este Alexandru Tomescu, până astăzi cand m-am decis să nu mă mai mulțumesc cu puținele informații culturale oferite în prezent în presă sau oriunde.

Pentru cei care nu știu, și chiar și pentru mine, menționez că violonistul a strâns de-a lungul carierei sale de două decenii, 100 de premii naționale și alte 26 de distincții internaționale. A suținut concerte pe cele mai mari scene ale lumii și este considerat liderul generației tinere de violoniști români.

În ultimii ani a fost invitat să facă parte din juriul unor concursuri muzicale din diverse țări precum Italia, Franța sau România.

Pentru că informațiile pe care le-am prezentat mai sus mi-au stârnit interesul, am căutat să aflu mai multe despre acesta, așa că i-am ascultat critic interpretările. Să fiu onestă, m-am simțit rușinată de mine însămi. M-am simțit frustrată de faptul că dacă o întâmplare banală de astăzi nu mă făcea să caut informații despre acest om, nu aș fi știut ce pierd.

Cred că majoritatea nu știm multe despre acest om, așa cum nu știm despre mulți alții. Ajungem să auzim de ei doar atunci cand primesc distincții internaționale unde numele țării noastre este pomenit, și abia atunci spunem: ”Uite ce comori avem în România! Hai să promovăm cât mai bine această realizare, să știe lumea ce se naște in România.”

Lucru absolut superficial, dacă mă întrebați. Avem nevoie de eroi care să ne scape din anonimatul sau mai rău, proasta reputație a României, dar cât de superficial este să îi pomenim doar atunci când devin celebri pentru alte țări?

Cum am spus și în titlu, revin, în timp ce unii români talentați reușesc să primească cu laude stelele altor țări în dar, România își lasă stelele să apună. Să fim conștienți de un lucru, nu e meritul nostru pentru reușitele lui Alexandru Tomescu, Simona Halep sau ale altor persoane care s-au mai aflat în centrul atenției în ultimul timp. E doar meritul lor și al muncii pe care îl depun. Nu  este meritul țării! Întâmplător, și subliniez, doar întâmplător aceste persoane sunt din România. Titlurile de genul: ”Cutare face românia mândră” reușesc să contrarieze. Dacă România nu ar mai distruge visele oamenilor, am avea cu siguranță o mulțime de stele. Dacă nu ni s-ar cere să ne resemnăm la condiții de supraviețuire, atunci am avea curaj și tărie să ne facem cunoscute talentele.

Mă contrariază faptul că sunt oameni de rând, simpli, prinși în anonimat, pur și simplu geniali! Mai buni decât 90 % din ceea ce se promovează în presă, indiferent că este vorba de TV, radio, presă scrisă sau online.

Cred că vioara lui Alexandru Tomescu a primit în dar ”Steaua Italiei” pentru că România i-a restrâns posibilitatea de a străluci. Și pentru că noi știm doar să întunecăm nu și să luminăm, tinerele talente îsi caută stelele în alte țări. Și știți care este bucuria mea? Că le și primesc!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*