Theresa May dă asigurări: „Lucrurile vor rămâne la fel”

  • Adelina Mitrache
  • 21 septembrie 2016
  • Externe
theresa may

Noul premier britanic, Theresa May, a promis marți în plenul Adunării Generale a ONU, în pofida deciziei britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, că Marea Britanie va rămâne un „partener solid și de încredere” pe scena internațională, relatează AFP.

Theresa May și-a preluat mandatul în iulie, după votul asupra Brexitului care a zguduit Europa și l-a forțat pe predecesorul său, David Cameron, să demisioneze.

Londra a fost întotdeauna „un partener internațional deschis spre exterior”, a afirmat ea în primul său discurs în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.

„Iar lucrurile vor rămâne la fel”, a dat asigurări Theresa May. „Pentru că atunci când britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, nu au votat pentru a se izola și a întoarce spatele partenerilor noștri din lume”, a mai spus ea.

Theresa May a afirmat că Marea Britanie, unul dintre cei cinci membri permanenți cu drept de vot ai Consiliului de Securitate al ONU, va „continua să își respecte angajamentele” în domeniul luptei împotriva sărăciei, ajutorului pentru dezvoltare, apărării în cadrul NATO sau al luptei împotriva schimbărilor climatice.

În acest sens, ea a făcut cunoscut că Londra intenționează să ducă la bun sfârșit „înainte de sfâșitul anului” procedura de ratificare națională a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Premierul britanic a reamintit că Londra și-a sporit contribuția la operațiunile ONU de menținere a păcii, desfășurând suplimentar Căști Albastre în Somalia și Sudanul de Sud.

Ea a pus accentul în mod deosebit asupra traficului de ființe umane, subliniind că Nigeria a fost primul beneficiar al noului fond creat de Londra și destinat să oprească traficul spre Marea Britanie.

De asemenea, Theresa May și-a consacrat o bună parte a discursului unei pledoarii pentru o politică mai strictă față de migranții care se îndreaptă către Europa.

Premierul britanic a insistat asupra necesității de a se face o diferențiere a refugiaților de migranții economici și de a-i obliga pe solicitanții de azil să își depună cererea în prima țară sigură în care au ajuns în periplul lor, Turcia, Liban sau Iordania pentru sirienii care fug din calea războiului.

„Țările trebuie să fie capabile să își controleze frontierele”, a mai afirmat premierul britanic, Theresa May, citată de AFP.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *