The Wall Street Journal: Singura celulă care a lovit de două ori în Europa: Cel puțin 22 de jihadiști sunt încă în libertate

  • Adelina Mitrache
  • 4 aprilie 2016
  • Externe
teroristi

Serviciile de securitate europene ar fi în continuare în căutarea a cel puțin 22 de jihadiști care ar fi participat la atentatele din Paris și Bruxelles, dezvăluie The Wall Street Journal, care se bazează pe documente judiciare și interviuri cu persoane din serviciile de informații și din anturajul teroriștilor căutați.

Contrar a ceea ce anunța Francois Hollande săptămâna trecută, prima celulă teroristă care a fost capabilă să lovească de două ori este departe de a fi fost total dezmembrată. Cel puțin 20 de oameni din rețea sunt în libertate. Acești jihadiști s-ar fi radicalizat la Molenbeek, periferie a Bruxelles-ului devenită celebră după atacurile din noiembrie.

„Am descoperit numeroase planuri pentru atentate și știm că din aceeași rețea fac parte diferite celule”, a declarat pentru WSJ Jean-Charles Brisard, expert francez în terorism. „Sunt deja aici, dar problema, azi, este de a-i depista”, a spus el.

The Wall Street Journal mai scrie că Khalid Zerkani, figură celebră a radicalismului în Belgia, a jucat un rol important în recrutarea acestor combatanți. El a fost condamnat recent la 12 ani închisoare. Printre suspecții citați, atrage atenția un nume: Yoni Patick Mayne. Acesta din urmă a fost anunțat de grupul terorist ca fiind mort, însă ar putea fi o strategie de disimulare, avertizează experții. Deocamdată, anchetatorii cred că el a murit, însă rămân prudenți. Sami Zarrouk, de 32 de ani, este un alt jihadist sirian căutat. El a plecat în 2013 în Siria.

În ciuda faptului că s-au făcut progrese notabile, ancheta pare în continuare departe de a fi descoperit toate secretele teroriștilor.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *