Ultimele Știri

The Guardian: „România, o văgăună sau țara romantismului și a misterului?” Ce cred românii și britanicii unii despre alții

bucuresti

„Văgăună sau țara romantismului și a misterului?”, este articolul despre România, publicat duminică de jurnalista The Guardian Carole Cadwalladr, care a revenit la București după 20 de ani și spune că a găsit un oraș transformat.

„Deci, vestea bunaă, îi spun primului român pe care îl intervievez, este că un ziar britanic vrea să scrie un articol despre România, care nu e despre faptul că imigranții ne fură joburile sau despre cerșetorii romi care își fac dantura gratuit, pe banii din sistemul nostru de sănătate (NHS). ‘Iar vestea proastă?’, mă întreabă el. Fac o pauză. Că, potrivit unui sondaj Observer, cei mai mulți dintre britanici cred că românii vin în Marea Britanie pentru a le fura joburile și a-și face dantura pe banii NHS”, își începe Carole Cadwalladr reportajul in The Guardian.

În realitate, studiul nu sună chiar așa, dar nici departe nu e, arată jurnalista britanică. „Spune că, dintre toate țările din Europa în care britanicilor nu le-ar placea să trăiască, cea mai rea este România, în opinia a 25 de respondenți”, continuă ea. Britanicii cred despre români că sunt „agresivi” și „leneși”. Sondajul mai arată că foarte puțini englezi au fost în România (sub 1% în ultimii cinci ani) și că 58% cred că România este una dintre cele cinci țări UE din care au venit cei mai mulți migranți în Marea Britanie.

Jurnalista arată că britanicii nu știu prea multe despre România, iar ce știu nici măcar nu este adevărat. În realitate, în Marea Britanie sunt mai puțin de 100.000 de români, în comparație cu aproape 700.000 de polonezi, de exemplu. Cifrele din 2014 arată că mai puțin de 2.500 dintre români au solicitat ajutoare sociale de la statul britanic. De fapt, cei mai mulți contribuie la economia Marii Britanii.

Confuzia dintre romi și români

Carol povestește cum a decurs conversația cu Cristian Lupșa, editor la „Decât o Revistă”, la o cafea în centrul vechi al Capitalei. Jurnalistul i-a amintit cum a prezentat presa din Marea Britanie știrea că romanii și bulgarii vor putea veni la muncă fără restricții, începând cu luna ianuarie 2014. „A fost o nebunie. Exista o spaimă că românii vă vor invada”, a spus el.

Potrivit lui Carol, Cristian Lupșa i-a spus că în Marea Britanie există o confuzie în legătură cu cine sunt românii cu adevărat. Cei mai mulți britanci nu înțeleg diferența dintre romi – țigani și români – cetățeni ai României.

„Confuzia dintre cei doi termeni se face mai ales pentru că mulți romi sunt români. În țara noastră se află cea mai mare populație de romi din Europa. Mulți oameni se enervează când romii se duc în străinătate și ceva rău se întâmplă. Simt că dau țării o imagine proastă”, a mai spus Lupșa.

Românii sunt bine informați cu privire la Brexit

„Este uimitor cât de mulți români sunt bine informați pe tema Brexit. Istoria – și efectele traumatice ale istoriei recente a Europei – este mai vizibilă în Romania decât în Marea Britanie. România încă se mai confruntă cu consecințele celui de-Al Doilea Război Mondial în modalități foarte directe”, scrie Carol Cadwalladr.

Ea a stat de vorbă și cu Philip O Ceallaigh, scriitor irlandez care trăiește în București, care i-a explicat cât de diferiți sunt cei născuți în anii ’90 de generația precedentă. „N-au nicio idee. Ceea ce este grozav. Sunt sănătoși. Nu sunt diferiți deloc față de tinerii din vestul Europei, în timp ce părinții lor sunt o altă specie. Au fost complet traumatizați și încă mai sunt la un anumit nivel”, i-a spus O Ceallaigh.

„Știu ce vrea să spună. Am fost în România în iarna anului 1991 și, dintre toate văgăunele post-sovietice pe care le-am vizitat în acea perioadă, țara asta părea cea mai dezolantă. Nu am mai fost în niciun loc în care oamenii să fie atât de descurajați și deprimați. Unul dintre cei mai triști oameni pe care i-am întâlnit a fost un băiețel, la metroul din București, care a intrat în vagonul nostru și a cântat la vioară ceea ce parea a fi un bocet funerar. Dar orașul s-a schimbat cu adevărat. Clădirile din secolul 19 au fost renovate, poți merge cu Uber în loc să alergi după taxi și sunt chiar și hipsteri”, relatează Cadwalladr.

Ea a povestit că s-a plimbat prin București și a stat de vorbă cu tineri implicați în tot felul de arte creative, dar și că i-a luat 20 de minute să meargă de-a lungul Casei Poporului, „palatul monstruos pe care l-a construit Ceaușescu”.

„Majoritatea turiștilor străini merg direct în Transilvania, casa lui Dracula și, uneori, a prințului Charles, care deține câteva case și chiar o fundație”, mai scrie jurnalista.

Potrivit jurnalistului englez Michael Bird, România tinde să „inspire două reacții extreme în presa britanică. Fie este o văgăună pentru presa de dreapta. Sau are un romantism misterios. Este locul în care Evul Mediu întâlnește totalitarismul. Nineteen Eighty-Four întâlnește Game of Thrones”.

În final, Carole Cadwalladr relatează o discuție pe care a avut-o într-o cafenea din Londra, aproape de acasă, cu singurul român pe care îl cunoaște – Mihai, „barmanul prietenos”. Tânărul îi spune că este de înțeles faptul că britanicii au o părere proastă despre români, mai ales că văd atâția cerșind pe stradă. „Cine ar vrea asta? Pe de altă parte, este în mare parte ignoranță. Oamenii spun ‘ne iau joburile’, dar hei, dacă vrei un job, este al tău, vino și ia-l”, i-a spus Mihai.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*