Ultimele Știri

Text mai permisiv al legii antifumat. Ministrul Sănătăţii reacţionează

tigara

Românii, nici măcar cei dependenţi de ţigări, nu îşi doresc modificarea actualei legi antifumat. Aşa că nici deputaţii nu au de ce să voteze modificarea. Este mesajul transmis răspicat astăzi de ministrul Sănătăţii, îngrijorat că senatorii deja au votat un text mai permisiv. Argumentele ministrului ţin de cifre clare: jumătate dintre adolescenţi au fumat cel puţin o dată, iar medicii au în grijă in jur de două milioane de pacienţi cu boli grave, care sunt şi fumători.

Proiectul legii antifumat ce conţine amendamente care elimină o parte din restricţii a ajuns la Camera Deputaţilor, unde riscă să fie votat în varianta mai permisivă. Ministrul Sănătăţii face acum un apel.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Unul din trei tineri cu vârste cuprinse între 10 şI 16 ani, adică în jur de 200.000 de copii au fumat o dată în ultimele 30 de zile. Dacă o parte dintre ei vor deveni fumători este şi vina celor care astăzi încearcă să schilodească legea antifumat.”

Tot ministrul afirmă că românii nu cer modificarea actualei forme a legii care trimite fumătorii în spaţii deschise şi departe de copii. Iar un sondaj recent arată că 60 % dintre fumătorii adulţi nu vor ca regulile să fie îmblânzite. Poate şi pentru că au înţeles mesajele medicilor.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Cei care sunt expuși fumatului fac parte dintre clienții noștri siguri și fideli. Adică șansa să faci un infarct, un AVC, să ai boli pulmonare cronice și foarte grave sunt corelate și crește această șansă întotdeauna.”

Anual, 42.000 de români sunt ucişi de bolile provocate de fumat. Iar statul a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru tratamentul a două milioane de pacienţi fumători.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*