Test în Coreea de Nord: Japonia, Canada, Italia și UE susțin adoptarea de sancțiuni dure contra Phenianului

  • Adelina Mitrache
  • 13 septembrie 2016
  • Externe
coreea de nord steag

Japonia a convenit marți cu Canada, Italia și Uniunea Europeană să-și coordoneze răspunsurile față de Coreea de Nord în urma recentului test nuclear efectuat de Phenian, a anunțat guvernul de la Tokyo, potrivit agenției de presă Kyodo, conform AGERPRES.

Într-o convorbire telefonică, premierul japonez, Shinzo Abe, și omologul său canadian, Justin Trudeau, au condamnat testul nuclear efectuat vineri de nord-coreeni și au subliniat necesitatea adoptării unor măsuri ferme de către comunitatea internațională față de autoritățile de la Phenian.

La rândul său, ministrul de externe japonez, Fumio Kishida, a accentuat, în convorbiri telefonice separate cu Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, și cu ministrul de externe italian Paolo Gentiloni, că este nevoie de sporirea presiunilor internaționale asupra regimului nord-coreean.

Phenianul a efectuat vineri al cincilea său test nuclear, ‘cel mai puternic efectuat până acum’ potrivit Seulului, energia degajată fiind de 10 kilotone.

Primul test nuclear nord-coreean a avut loc în 2006, Coreea de Nord atrăgându-și critici și sancțiuni din partea Națiunilor Unite, iar cel mai recent asemenea test s-a desfășurat în ianuarie. Phenianul a anunțat atunci că a efectuat cu succes primul său test cu bombă cu hidrogen. Al treilea test nuclear nord-coreean, înregistrat în februarie 2013, era considerat până acum cel mai puternic, energia degajată fiind estimată la 6 — 9 kilotone.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *