Ultimele Știri

FOTO: Teoria relativității a lui Einstein, confirmată de telescopul Hubble

Albert Einstein

Telescopul Spațial Hubble a surprins imagini incredibile care confirmă teoria generală a relativității dezvoltată de Albert Einstein.

Astronomii au capturat primele imagini cu lumina generată de explozia unei stele distorsionată de un grup de galaxii. Faimosul om de știință a fost primul care a prezis efectul, în urmă cu un secol, iar acum, după 50 de ani de studiu și monitorizare a cerului, a fost în sfârșit confirmat prin imagini clare.

Fotografia arată indicatoarele de poziție a patru puncte de lumină, provenind de la o singură supernovă în explozie, aranjate în forma “crucii lui Einstein”, în jurul unui grup de galaxii îndepărtate. Cele patru puncte sunt rezultatul unei mase de materie întunecată ascunse în interiorul galaxiei și care acționează asupra luminii generate de supernovă.

supernova

Teoria relativității reprezintă în fizica modernă un ansamblu a două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrânsă și relativitatea generalizată.

Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul și distanțele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna acelorași legi fizice. Când doi observatori examinează configurații diferite, și anume deplasările lor, una în raport cu cealaltă, aplicând regulile logice, se constată că legile fizice au în mod necesar o anumită formă.

gravitational-lensing

În imaginile surprinse de Hubble lumina este curbată și ajunge până dincolo de galaxie, deși aceasta se află la mai mulți ani lumină distanță. Fiecare dintre cele patru puncte de lumină trasează traiectorii diferite în spațiu, iar timpul de calătorie al fiecăreia este influențat de cantitatea de materie lipsă – materia întunecată invizibilă care constituie cea mai mare parte a Universului – pe care o traversează în parcursul lor, a explicat Patrick Kelly, de la Universitatea California, Berkeley, care a făcut parte din echipa internațională sprijinită de agențiile americane și europene, Nasa și ESA.

teoria relativitatii

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*