Ultimele Știri

Teoria despre nașterea găurilor negre a fost confirmată. O stea gigantică roșie a dispărut brusc

Prima naștere a unei găuri negre la care omenirea a fost „martoră” ar putea fi confirmată prin dispariția bruscă a unei stele gigantice roșii, ce era studiată de astronomi prin intermediul telescopului orbital Hubble și se afla la distanța de aproximativ 20 de milioane de ani lumină, conform unui material publicat de newscientist.com și de mnn.com.

Dispariția stelei gigantice a fost observată de o echipă de astronomi de la Ohio State University, din Columbus, coordonată de Christopher Kochanek. În locul unde se afla această stea, au rămas doar urmele șterse ale crepusculului vizibile în spectrul infraroșu.

„Acestea pot fi primele date directe cu privire la modul în care colapsul gravitațional al unei stele supermasive poate duce la formarea unei găuri negre”, a comentat astrofizicianul Avi Loeb, de la Universitatea Harvard.

Steaua N6946-BH1, aflată la distanța de aproximativ 20 de milioane de ani lumină, a fost observată pentru prima dată în 2004, la acea vreme fiind de 25 de ori mai mare decât Soarele. În 2009, astronomii au asistat la intensificarea strălucirii acestei stele care, într-un interval de timp de câteva luni, a devenit de aproximativ 1 milion de ori mai strălucitoare decât Soarele, după care a început să-și piardă din intensitate.

Astronomii de la Ohio State University sunt optimiști că în curând vor începe să detecteze emisiile de radiații X specifice unei găuri negre care se hrănește (în care cade materia din jur) prin intermediul Observatorului cu raze X Chandra.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*