Ultimele Știri

Teodorovici îl apără pe Isărescu și noua sa creație

teodorovici isarescu

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici îi sare în apărare lui Mugur Isărescu în urma creării suprastructurii Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Prin crearea acestei structuri Mugur Isărescu va avea puteri nelimitate asupra finanțelor României având chiar drept de veto asupra deciziilor luate de Guvern în domeniul financiar.

Teodorovici a afirmat că suprastructura condusă de Isărescu nu va putea emite decât recomandări Guvernului și  nu va fi neapărat nevoie să se țină cont de ele.

„E un comitet care emite recomandări de care guvernul sau celelalte structuri ale statului, în mod normal, sunt obligate să le ia în considerare, nu neapărat să le aplice. În lege spune clar că, în situaţia în care aceste recomandări nu pot fi aplicate, se argumentează de ce acest lucru nu este posibil şi este decizia guvernului. Este şi cazul Consiliului Fiscal, care emite o opinie pe care guvernul este obligat să o ia în calcul, nu să o şi aplice. Dacă am argumente care arată clar că nu este nevoie să aplic ceea ce acest Consiliu emite ca recomandare, nu se aplică”, a explicat, sâmbătă seara, ministrul, la Antena3.

Teodorovici a mai spus că toate celelalte state ale UE au transmis deja Comisiei Europene „modul în care au înfiinţat astfel de structuri la nivel naţional, România fiind poate ultima ţară care trebuia să facă acest lucru”.

Această nouă autoritate a stârnit controverse, și mulți analiști nu sunt de acord cu înființarea unei astfel de comunități, având în vedere puterea foarte mare concentrată în mâinile unor ”tehnocrați numit politic”. Un exemplu este Florin Cîțu.

“Dacă citiţi ce putere are acest comitet o să vă daţi seama că discuţia pe Cod fiscal este doar grenadă de fum. Mie mi se pare mult prea multă putere concentrată în mâinile unor tehnocraţi numiţi politic. (…) Sunt curios dacă cineva din Guvern sau Parlament sau partide politice are o problemă cu asta. Ar trebui. Orwell şi Huxley împreună şi tot nu-şi imaginau o astfel de instituţie. (…) Acest comitet este un fel de CSAT, dar mai şmecher”, a comentat, pe contul său de Facebook, Florin Cîţu.

Pe de altă parte, avocatul Gheorghe Piperea susţine că înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială nu îndeplinește normele constituționale, și că de fapt, instalarea unui astfel de comitet nu ar face decât să ne întoarcem la perioada comunistă. În mod clar, puterea de care va beneficia noua autoritate financiară este una mult prea mare și nu este benefică.

“Acest Comitet este, în mod evident, neconstituţional. Asemenea entităţi supra-ordonate Guvernului nu sunt prevăzute nicăieri în Constituţie. Acest Consiliu, de fapt, este un supra-guvern care are drept de veto asupra deciziilor Guvernului, unul mai important şi mai serios decât ar avea Parlamentul. (…) provoacă o adevărată întoarcere în timp, în perioada comunistă, când exista ca organism supra-guvernamental, peste decizia căruia nu se putea trece, Comitetul de Stat al Planificării”, a afirmat avocatul Gheorghe Piperea.

Și președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, comentează despre apariția acestui nou CSAT și se opune unei astfel de decizii. Dragnea se teme că enorma putere concentrată în mâinile celor nouă membri, ar diminua considerabil influența Guvernului, Parlamentului sau Președinției.

“Eu ce să înţeleg, că nu mai există Guvern, Parlament, preşedinţie, toată lumea primeşte, aşa ceva nu se poate. Mi se pare ceva foarte grav, nu pot nouă oameni, cât ar fi de buni sau de bine intenţionaţi să decidă tot, deasupra Guvernului, deasupra Parlamentului”, a declarat Liviu Dragnea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*