Ultimele Știri

(Video) Teodor Marieș: ”Însuși CEDO reține implicarea lui Ion Iliescu în crimele din iunie ’90”

Președintele Asociației 21 decembrie, Teodor Marieș, aflat la o conferință care a avut ca scop discutarea subiectului deciziei CEDO în dosarul Mineriadelor, a declarat că își asumă poziția de a-l numi pe Ion Iliescu unicul vinovat. Acesta a declarat că cei trei care se aflau la conducerea țării, Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu, au fost ”trei criminali” care au pus la cale acțiunea contra protestatarilor din Piața Universității, care au fost supuși abuzului și violenței.

teodor_maries

”În 13 iunie a fost reprimarea autorităților statului român condus de Ion Iliescu, Petre Roman – în calitate de prim-ministru, Virgil Măgureanu – în calitate de șef al Serviciului Român de Informații, trei criminali care în ziua respectivă, și nu doar în ziua respectivă ci începând cu 11 iunie, au pus la dispoziție planul de evacuare a Pieței Universității, au pus la cale și au făcut planul pe ore, pe minute, cu instituțiile care trebuie să intervină să reprime demonstrațiile din Piața Universității, și bineînțeles, aducerea pe data de 14 iunie a minerilor. Am menționat doar trei din cei pe care îi considerăm vinovați”.

În legătură cu decizia de astăzi, CEDO a decis că România nu este eliberată de obligațiile sale internaționale și nici de obligațiile privind răspunderea pentru crimele comise, iar justiția trebuie aplicată tuturor acelor cetățeni care au  trebuit să îndure tratamente inumane, organizate de Stat, într-o perioadă dificilă de tranziție, având ca scop obținerea unui regim pe deplin democratic.

cedo

”Decizia de azi ne dă posibilitatea să redeschidem o acțiune la Înalta Curte de Justiție, pentru reluarea cercetărilor în dosarul Mineriada. Tot timpul avem opreliști. Prin intrarea în vigoare a Codului de procedură, anul acesta, se spune că dosarele de acest tip trebuie să fie anchetate de parchetele militare. Și acum avem două decizii, cea a Curții Constituționale care spune că trebuie să le studieze civilii și prevederea din Codul Penal că acest tip de dosar trebuie să fie la parchetele militare. În această situație, ne-am adresat avocatului poporului, căruia i-am cerut să demareze o acțiune, ori la Înalta Curte de Casație și Justiție, ori la Curtea Constituțională, pentru a reda odată pentru totdeauna, unde și cine studiază aceste dosare”, a declarat Teodor Marieș.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*