Ultimele Știri

Tentativă de genocid asupra comunității yazidi din Irak

Campania teroristă a Statului Islamic în Irak și Levant asupra comunității minoritare yazidi din Irak  reprezintă o „tentativă  de genocid” a precizat un oficial de rang înalt ONU în domeniul drepturilor omului.

„Elemente arată în mod clar o tentativă de comitere a unui genocid”, a declarat adjunctul secretarului general al ONU Ivan Simonovici, care s-a întâlnit timp de o săptămână cu reprezentanţi şi refugiaţi la Erbil, Bagdad şi Dahuk.

Atrocităţile comise de către combatanţi SI în ultimele patru luni pot fi considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii, a adăugat Simonovici, în faţa presei, la sediul ONU din New York.

Mii de membrii yazidi  au fost împușcați, îngropați de vii sau vânduți  ca  sclavi de către militanții Statului  Islamic, care îi aseamănă cu „adoratorii  diavolului”, din cauza religiei, și a faptului că nu se convertesc la islam.  La începutul acestei luni, un raport al Asociaţiei pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW)  a prezentat documentate referitoare la convertirea  religioasă obligatorie, căsătoria forțată și agresiune sexuală a sute de bărbați, femei și copii ai minorității yazidi. Zeci de mii de etnici yazidi au fugit din nordul Irakului, temându-se că vor fi ucişi, după ce au fost persecutaţi pentru credinţa lor religioasă.

Președintele american Barack Obama a autorizat lovituri aeriene în Irak în luna august, invocând obligația de a preveni un genocid iminent asupra comunității  yazidi din partea Statului Islamic.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*