Ultimele Știri

Tensiuni în relația dintre Rusia și Bulgaria

Autorităţile de la Sofia au anunţat că nu vor mai utiliza avioane militare de fabricaţie rusească şi vor cumpăra aeronave militare din Occident. În urma acestei decizii vicepremierul rus Dmitri Rogozin a reacționat pe twitter, acuzând statul bulgar de trădare.

Ministerul de Externe de la Sofia a decis să retragă din activitate toate avioanele și elicopterele rusești, inclusiv 29 de avioane 15 MiG, șase lansatoare de rachete MiG-21 și 25 de avioane de vânătoare 14 Su-25 până în 2020. 

Ministrul Interimar al Apărării din Bulgaria, Velizar Shalamanov, a declarat, luni, în cadrul unei reuniuni al NATO că trebuie să achiziționeze în următoarele șase luni noi avioane de luptă pentru forțele aeriene ale statului său, iar ofertele cele mai bune ar fi din Suedia, Italia sau Portugalia. 

Odată cu această declarație făcută de oficialitățile bulgare, Dmitri Rogozin a scris pe o rețea de socializare că este indignat de această nouă trădare a statului balcanic.

„Un oarecare Shalamov l-a convins pe premierul Georgi Bliznashki să trădeze din nou Rusia în favoarea avioanelor second-hand ale europenilor”, a postat vicepremierul rus pe Twitter.

Reacțiile autorităților bulgare au continuat să apară, iar Ministerul de Externe de la Sofia, Daniel Mitov a declarat că Bulgaria este un stat suveran, care ia decizii în mod independent cu privire la securitatea sa și ele nu pot fi comentate de către reprezentanții de rang înalt ai altor state.

„Referirea domnului Rogozin mi se pare extrem de nedemnă. Indiferent de forma și mijloacele de comunicare alese pentru a ajunge la referință, se […] demonstrează lipsă de respect pentru instituțiile bulgare și statul bulgar”, a catalogat Daniel Mitov.

Deasemenea, Mitov a subliniat că Bulgaria în calitate de membru al UE și NATO nu datorează nicio explicație către terțe părți pentru deciziile sale suverane, iar observațiile lui Rogozin, nu ajută în nici un fel la dezvoltarea relației dintre Sofia și Moscova, care se bazau pe interes reciproc de-a lungul timpului.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*