Tensiunea dintre SUA și Turcia crește: ”Afirmaţiile în legătură cu rolul Statelor Unite în tentativa eşuată de atentat sunt complet false şi dăunătoare relaţiilor noastre bilaterale”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 17 iulie 2016
  • Externe

Relația dintre Statele Unite ale Americii și Turcia devine din ce în ce mai tensionată, după ce Erdogan a spus că există “forţe externe care vor să întoarcă această naţiune împotriva forţelor armate”, referindu-se la SUA.

Prim-ministrul turc, Binali Yildirim, a declarat că orice țară îi oferă protecție lui Fethullah Gulen, cel pe care președintele turc l-a acuzat că ar fi pus la cale lovitura de stat eșuată de vineri, se va afla ”în război cu Turciei”.

De asemenea, preşedintele turc, Recep Erdogan, i-a solicitat omologului american Barack Obama arestarea lui Fethullah Gulen, exilat în SUA, în ciuda faptului că Gulen a negat că ar fi avut vreun rol în puciul din Turcia.

Insinuările publice conform cărora SUA au fost implicate în în tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia vor avea repercursiuni asupra celor două state. Secretarul american de stat, John Kerry, i-a spus sâmbătă omologului său Mevlut Cavosoglu că aceste afirmații subminează relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO, relatează Reuters.

“A spus clar că Statele Unite ar fi dispuse să ofere asistenţă autorităţilor turce care desfăşoară ancheta, dar insinuările publice sau afirmaţiile în legătură cu rolul Statelor Unite în tentativa eşuată de atentat sunt complet false şi dăunătoare relaţiilor noastre bilaterale”, a adăugat oficialul.

Clericul Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA de mai mulți ani, a negat categoric că ar fi jucat vreun rol în această lovitură de stat și a spus că o condamnă ”în cei mai puternici termeni„, conform agenției Reuters..

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *