Tensiunea dintre Germania și Turcia crește. Ce plan pregătește armata germană

  • Nicoleta Ungureanu
  • 25 august 2016
  • Externe

Relația dintre Germania și Turcia se deteriorează pe zi ce trece mai mult. Motivele acestei tensiuni sunt rezoluţia asupra genocidului armean, interdicţia impusă preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a se exprima prin legătură video în faţa unei manifestaţii a susţinătorilor săi în Germania, precum și disputelele cu privire la ridicarea vizelor Schengen pentru turci şi dubiile referitoare la viitorul acordului UE-Turcia, menit să reducă afluxul de migranţi spre Europa, informează știripesurse.ro.

Ca urmare a acestei tensiuni, armata germană pregătește un plan de retragere a avioanelor sale de recunoaştere angajate în cadrul coaliţiei anti-Stat Islamic şi desfăşurate în prezent în Turcia, din cauza tensiunilor germano-turce cu privire la recunoaşterea genocidului armean, notează joi Der Spiegel, citat de agerpres.ro.

”Ne-ar plăcea să ne continuăm misiunea în Turcia în cadrul coaliţiei (împotriva grupării jihadiste Stat Islamic), însă existe alternative pentru baza din Incirlik”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german pentru Der Spiegel, fără a confirma că ar fi fost angajate pregătiri pentru plecare.

Armata germană va părăsi baza dacă Turcia va continua să le interzică deputaţilor germani să se deplaseze la faţa locului, ca represalii la adoptarea, în iunie, a unei rezoluţii parlamentare ce recunoaşte genocidul armean, conform unei cerințe lansate de un înalt responsabil parlamentar al social-democraţilor (SPD), membri ai coaliţiei guvernamentale a cancelarului german Angela Merkel.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *