Ultimele Știri

Teatrul Naţional se redeschide oficial, pe 18 aprilie, cu un spectacol de Dan Puric

dan puric

Teatrul Naţional Bucureşti va fi redeschis oficial, pe 18 aprilie, cu premiera spectacolului „Înşir’te mărgărite”, o versiune scenică de Dan Puric, după feeria-poem dramatic a lui Victor Eftimiu.

„Înşir’te mărgărite”, cu o versiune scenică de Dan Puric, după feeria-poem dramatic a lui Victor Eftimiu, este evenimentul care inaugurează Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi marchează finalizarea amplului proces de reconstrucţie, reabilitare şi modernizare a acestei instituţii.

O montare de anvergură, „Înşir’te mărgărite” îmbie publicul să descopere, sub noua „pălărie” a Sălii Mari, un univers plin de culoare şi de poezie: 80 de interpreţi, de la actori debutanţi la nume consacrate, 300 de costume şi o mulţime de pălării impresionante, minuţios lucrate în atelierele teatrului, muzică originală semnată de Gheorghe Zamfir, pantomimă, step, dans şi balet, reunite într-o viziune regizorală debordantă, ce se adresează unei categorii largi de public.

Feeria dramatică a lui Victor Eftimiu s-a jucat pentru prima dată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în 1911. Cu această piesă, considerată eveniment de criticul Eugen Lovinescu, prolificul autor devenea faimos la numai 22 de ani. De atunci, textul a suferit modificări şi a fost montat în numeroase versiuni pe scenele ţării.

Viziunea cu care se va întâlni publicul pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti reprezintă o nouă provocare pentru actorul şi regizorul Dan Puric, el realizează şi de această dată o „lectură” originală, printr-o îmbinare firească între textul clasic şi mijloacele teatrale care l-au consacrat ca artist.

În versiunea lui, „Înşir’te mărgărite” este o transfigurare a feeriei într-un poem închinat iubirii.

„Nu ştiu cum, dar Eftimiu a făcut un basm modern fără să-l modernizeze”, spune Dan Puric. „I-a păstrat sănătatea sufletească, inocenţa şi frumuseţea. S-a jucat. Şi pe mine m-a atras starea de joc a lui Eftimiu faţă de poveste. Într-o societate confuză în care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifică, limpezeşte. El nu poate să mintă, pentru că este făcut pentru copii. Nevoia de basm este cu atât mai necesară astăzi, când lumea se urâţeşte, iar basmul devine un reflex de igienă sufletească… Acest spectacol este profund românesc şi, de aceea, poate fi oricând internaţional”, mai spune Dan Puric.

Premiera oficială a spectacolului va avea loc sâmbătă, 18 aprilie, iar primele întâlniri cu publicul spectator vor avea loc în zilele de 19, 21, 29 şi 30 aprilie, de la ora 19.00.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*