Ultimele Știri

Teatrul ce poartă numele marelui actor Horațiu Mălăele va fi inaugurat pe 15 septembrie la Fetești

Din 15 septembrie, numele lui Horaţiu Mălăele va apărea oficial pe frontispiciul primei instituții de spectacole din municipiul Fetești

Localitatea ialomițeană, cu o populație de aproximativ 30 000 de locuitori, va beneficia de o sală special amenajată pentru spectacolele de teatru, cu o capacitate de 500 de locuri, în urma unei investiții 100% privată. Aceasta va fi inaugurată pe 15 septembrie 2015, printr-o premieră teatrală a lui Horaţiu Mălăele. 

Teatrul a fost amenajat într-o clădire dezafectată a unei foste centrale de bloc. Cum majoritatea locuitorilor s-au racordat la rețeaua națională de gaze naturale, acesteia i s-a găsit o altă destinație. Lucrările au durat aproximativ 6 luni, fiind realizate de echipa firmei Mix Music, condusă de Marius Gavrilă, finanțator principal al investiției, care a declarat pentru ziarul Click următoarele:

”Pe viitor teatrul să fie acasă la Fetești, iar elitele artistice vor prinde putere în aplauzele publicul nostru, așa cum se întâmplă în marile orașe ale țării. S-a muncit pe brânci timp de o jumătate de an pentru a transforma o clădire insalubră într-o sală generoasă, proaspătă și caldă, climat unde se respiră admirație pentru emeriți actori ca Horațiu Mălăele. Nu este un loc de profit, este o incintă care nu va îmbogăți decât sufletele noastre. Mulțumesc echipei mele, Mix Music, care a pus la modul propriu ”cârca” la treabă pentru ca Feteștiul să aibă un templu al culturii”

Alegerea numelui lui Horațiu Mălăele s-a bazat pe faptul că acesta a susținut prima reprezentanție cu actori profesioniști din istoria localității Fetești, de abia în decembrie 2013! Este vorba de piesa „Sunt un orb”, regizată chiar de el însuși, spectacol de mare succes, care s-a jucat atât în țară, cât și în străinătate.

Cu toate acestea, orașul Fetești se bucură de o îndelungată tradiție a manifestărilor culturale. Prima sală de spectacole a apărut în perioada interbelică, într-o casă particulară. Locul era cunoscut sub numele de „crâșma Tapucu”, unde se țineau baluri, proiecții de filme, se jucau piese de teatru, aveau loc discuții și dezbateri aprinse în perioada campaniilor electorale.

Primul teatru de papuși a fost înfiintat în anul 1961. Doi ani mai târziu, Comitetul de Cultură organizează, la Fetești, cursurile «Școlii Populare de Arta Constanța» pentru coregrafie si teatru. În 1973, Școala este transformată în Universitate Populară, în cadrul careia se organizau cursuri pentru: croitorie, pictură, design, bucătari-ospătari, depanare radio-TV.

Feteștiul a fost cunoscut în toată țara timp de mai mult de două decenii pentru gala de umor „Un bob de veselie”. Prima ediție a acestui festival a avut loc în anul 1985. În cadrul acestuia au participat mari actori români, precum Florin Piersic, Tamara Buciuceanu, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Horațiu Mălăele, Marin Moraru, Dem Rădulescu, Romică Țociu, Cornel Palade, Vasile Muraru si Nae Lăzărescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*