Ultimele Știri

Taxă pentru şoferii străini care circulă pe autostrăzile Germaniei

Guvernul cancelarului german Angela Merkel intenţionează să introducă, din 2016, o taxă de până la 130 de euro pe an pentru şoferii străini care circulă pe autostrăzile din Germania, relatează Bloomberg.

Potrivit unui proiect de lege prezentat vineri de Ministerul Transporturilor, șoferii care au mașinile înmatriculate în străinatate vor trebui să plătească o taxă în valare de 130 de euro pentru a circula pe autostrăzile din Germani, în timp ce posesorii de maşini înmatriculate în Germania vor putea deduce costul noii taxe din taxa pe care o plătesc pentru autovehiculele deţinute.

Intenţia de a taxa nerezidenţii care circulă pe teritoriul Germaniei a fost anunţată încă de anul trecut, iar introducerea acesteia a fost una dintre condiţiile impuse de Uniunea Creştin Socială pentru a sprijini actuala coaliţie guvernamentală condusă de Merkel.

„Se poate vedea că suntem fideli condiţiilor descrise în tratatul pentru formarea coaliţiei. Şoferii germani nu vor fi împovăraţi suplimentar”, a declarat vineri Merkel într-o conferinţă de presă la Berlin.

Potrivit ministrului Transporturilor Alexander Dobrindt, „suprataxa pe infrastructură”, aşa cum este denumită noua taxă, va aduce venituri anuale la buget de până la 3,7 miliarde de euro.

Propunerea, daca va fi adoptată de instituțiile de la Berlin și de Comisia Europeană, își va face efectul abia din 2016.

Contactaţi de Bloomberg, oficialii UE au declarat că este prea devreme să se pronunţe în privinţa unei posibile încălcări a normelor europene de către Germania.

„Va trebui să analizăm textul final al legislaţiei”, a declarat Helen Kearns, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Anterior, măsura a fost contestată de țările vecine. De exemplu, ministrul Transporturilor din Austria a amenintat în decembrie 2013 că va face o plângere împotriva Germaniei la Curtea Europeană de Justiție dacă această taxă va discrimina șoferii străini.

Germania este unul dintre pionierii autostrăzilor. În prezent, lungimea totală a reţelei de autostrăzi (Autobahn) depăşeşte 12.900 de kilometri. Autobahn, care deseori nu are limitări de viteză, a creat o cultură a automobilismului, ajutând BMW, divizia Mercedes-Benz a grupului Daimler şi brandurile Audi şi Porsche ale Volkswagen să domine piaţa maşinilor de lux.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*