Ultimele Știri

Tăriceanu îl cheamă din nou pe Cioloș la raport

tariceanu

Călin Popescu-Tăriceanu continuă atacul la adresa premierului Dacian Cioloș în privința vizitei sale la Consiliul European, fără un mandat din partea aleșilor. De această dată, șeful Senatului îi cere prim-ministrului să se prezinte în fața Parlamentului pentru a își explica gestul.

„Prin prezenţa premierului Dacian Cioloş la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament, mă văd obligat, în calitate de preşedinte al Senatului, să constat din nou cu regret că Preşedinţia României şi Guvernul îşi depăşesc atribuţiile constituţionale şi prin aceasta afectează relaţiile între puterea legislativă şi puterea executivă. (…) În baza atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului, de control al Guvernului, îl voi invita pe primul-ministru să dea Senatului o explicaţie oficială privind această situaţie”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Pentru a își sprijini argumentația, liderul ALDE a făcut trimitere la Legea 373 din 2013, art. 8 şi Decizia nr. 449 din 6 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale a României. Potrivit actului normativ, premierul trebuia să anunțe cu cel puțin 10 zile calendaristice Parlamentul cu privire la inițiativa sa de a reprezenta România la Consiliul European.

„Sunt obligat să constat că în situaţia de faţă Guvernul a încălcat legea pentru că nu a trimis Parlamentului un astfel de proiect. În declaraţia făcută joi, 3 martie a.c., la Palatul Cotroceni, Preşedintele României a admis implicit că s-a substituit Parlamentului atunci când i-a dat un mandat pe teme concrete şi specifice primului-ministru. Consider că disputele politice inerente trebuie să se limiteze la un schimb de idei şi nu trebuie în niciun caz să ştirbească din atribuţiile vreunei instituţii, aşa cum am constatat în acest caz”, a adăugat președintele Senatului. 

Însă potrivit ministrului delegat pentru relația cu Parlamentul, Ciprian Bucur, prim-ministrul Dacian Cioloș nu avea obligația de a solicita un mandat de reprezentare din partea Parlamentului, pentru că ședința Consiliului European este informală.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*