Ultimele Știri

Tăriceanu, avertisment pentru Cioloș: Atenție la ministrul Justiției

dacian ciolos

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a făcut astăzi un apel către primul ministru Dacian Cioloș, prin care solicită ca premierul să atragă atenția ministrului Justiției să respecte legea în ceea ce privește numirea procurorului șef al DNA.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul ALDE, din Capitală. Copreședintele ALDE a subliniat și problema lipsei Legii salarizării unice, cerând premierului „să-i dea sarcină ministrului Muncii să se grăbească cu această propunere de lege a salarizării”.

„De la bun început, vreau să fiu clar înțeles: nu discut despre persoane.Discutăm despre principiu și despre procedurile legale pe care ministrul, în acest fel, le-a încălcat și le-a desconsiderat. Procedurile legale, după cum am văzut și pentru procurorul general, prevăd depunerea de candidaturi, de dosare și tot ceea ce ține ulterior, de evaluarea candidaților. Nu este concurs, este o evaluare a candidaților, urmând ca această propunere să o înainteze către CSM și, ulterior, președintele să facă numirile. Din moment ce, inclusiv, în legătura cu cei doi procurori, ministrul s-a pronunțat la începutul mandatului că va respecta aceste proceduri, vedem acum dintr-o dată că sare peste ele.

Cred că prima obligație a ministrului Justiției este să arate că respectă legea. Dacă ea nu respectă legea, atunci avem așteptări mai mici de la toți ceilalți. Este un lucru pe care vreau să îl aduc în atenția opiniei publice, că a nu știu câta oară ministrul Justiței greșește! Cred că este și o responsabilitate și a primului ministru să îi atragă atenția ministrului Justiției să intre în legalitate. Altfel toată această procedură se transformă în cu totul altceva. Nu vreau să folosesc un epitet deranjant, dar este sigur că criteriile obiective nu mai funcționează, ci alte resorturi. Cred că este și un mesaj descurajant pentru ceilalți procurori văzând că sunt anumite poziții rezervate, din start, pentru persoane preferate. Cred că problema carierei profesionale trebuie să se pună pentru toți și să li se dea această oportunitate.

Mi se pare că este o greșeală să acceptăm un astfel de comportament din partea tocmai a ministrului Justiției, care s-a angajat la transparență, la respectarea legalității. Credeam că de la Bruxelles vine poate cu lucrurile un pic mai bine învățate. Nu numai atât. Inclusiv recomandarea făcută în MCV este pentru respectarea acestor proceduri în mod legal și nu pentru anunțurile făcute în mod festivist la conferințele de presă”.

Referitor la lipsa unei Legi a salarizării unice, copreședintele ALDE a subliniat încă dată faptul că până în momentul de față, o astfel de lege nu există.

„De ce revin cu acest subiect? Pe fond, este nevoie de a promova o lege a salarizării unice cât mai rapid. Pentru că altfel, fiind un an electoral vreau să ne ferim de tentația unor decizii populiste și politice. În al doilea rând, rezultatele pe care le avem pentru evoluția economică și pentru evoluția încasărilor la buget, arată că vocile pesimiste care vorbeau de o catastrofă economică, în urma deciziilor care au fost luate anul trecut, sunt infirmate. Rezultatele pe care le-ați aflat cu toții cu privire la încasările generale la buget, încasările din TVA, demonstrează că evoluția economică este bună și există spațiu pentru ca România să se angazeze la o majorare a salariilor eșalonată, programată, nu o majorare bruscă.

Este un angajament pe care guvernul anterior și l-a luat. Și anume de majorare a salariului mimim. Nu avem niciun fel de garanție că salarium minim va fi majorat așa cum ne-am angajat, cu toate că actualul guvern a promis că va face o majorare la 1 mai anul acesta. Trebuie spus un lucru foarte clar. Legea salarizării unitare nu ar presupune cheltuieli nesustenabile în 2016, ci o eșalonare probabil pe patru sau cel puțin cinci ani.

Revin cu ideea pe care am subliniat-o nu o dată. România nu trebuie să fie o țară care este competitivă numai prin nivelul scăzut de salarizare. (…) În acest fel nu vor fi stimulate investițiile, ci va fi consumată numai forța de muncă ieftină. De aceea fac încă o dată un apel la primul ministru, care să-i dea sarcină ministrului Muncii să se grăbească cu această propunere de lege a salarizării”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*