Ultimele Știri

Tăriceanu, atac la SRI și Eduard Hellvig

tariceanu

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, despre declaraţia directorului SRI potrivit căruia, urmare a deciziei Curţii Constituţionale referitoare la interceptările telefonice,vor fi afectate dosare privind securitatea naţională, că acest lucru este ”greşit” şi este ”reflexul unei instituţii nedemocratice, care în ultima perioadă a căpătat o influenţă din ce în ce mai mare”.

”Greşit. Curtea Constituţională nu a interzis ascultarea telefoanelor pe mandate de securitate naţională. Greşit fundamental, dar ăsta este reflexul unei instituţii nedemocratice, care în ultima perioadă a căpătat o influenţă politică din ce în ce mai mare. Ajung să ne facă serviciile de informaţii agenda în multe locuri, în Parlament, în spaţiul public, prin cei care, după cum vedeţi, acţionează practic în serviciul comandat”, a spus Tăriceanu, comentând afirmaţiile directorului SRI, Eduard Hellvig.

Călin Popescu Tăriceanu a criticat şi faptul că SRI are o Academie de Informaţii.

”Lucrurile devin prea transparente. Mi se pare anormal. Serviciul de Informaţii, nu ştiu dacă există şi în alte părţi, să îşi facă Academie, cum avem noi în România. Pregătirea agenţilor serviciilor de informaţii se face în cadrul serviciilor, nu se face în spaţiul public. La noi au ieşit în spaţiul public, extra amoros, facem Academie Naţională de Informaţii, o transformăm într-o fabrică de diplome doctorale, şi acolo, sigur, cursanţii sunt câmpul de racolare. Asta nu s-a mai pomenit”,  a comentat Tăriceanu.

El a continuat: ”Deci, normal ar fi, încet, încet, SRI, fraţilor, reveniţi înapoi în casă, unde acolo e treaba voastră, şi sigur, în câmpul tactic pentru care serviciile au fost create, nu pentru acţiuni de cercetare penală şi aşa mai departe”. 

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a transmis, joi, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, că prin decizia Curţii Constituţionale vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI.
 
„Pragmatic, evaluarea noastră este că această decizie are un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentării cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale. În acest sens, considerăm că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI, iar instituţia noastră a depus eforturi umane şi materiale considerabile. Am convingerea că toate celelalte instituţii au maturitatea şi responsabilitatea de a compensa acest recul. Asigur pe această cale toţi partenerii instituţionali că vor beneficia în continuare de sprijinul necondiţionat al Serviciului nostru”, susţine directorul SRI, Eduard Hellvig.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*