Ultimele Știri

Tăriceanu: Acțiunile DNA pun în pericol ‘democrația parlamentară’

tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat sâmbătă seară că nu este de acord cu criticile publice venite dinspre alte autorităţi ale statului la adresa instituţiei Senatului, precizând că votul dat de senatori, miercuri, în cazul Şova, nu a obstrucţionat mersul Justiţiei şi că „nimic nu stă în calea procurorilor de caz de la DNA”.

„În calitate de preşedinte al Senatului am obligaţia să apar independenţa să în raport cu celelalte puteri ale statului şi să contribui la refacerea prestigiului acestei instituţii. Exprimarea unor critici publice la adresa Senatului venite dinspre presă, reţele de socializare, cetăţenii care au tot dreptul să se exprime liber, şi chiar dinspre partide politice sunt absolut normale. Nu pot fi însă de acord cu critici publice venite dinspre alte autorităţi ale statului sau componente ale acestora. (…) Ţin să subliniez că, după votul de miercuri din Senat, nimic nu stă în calea procurorilor de caz de la DNA să finalizeze anchetă şi rechizitoriul şi să-l trimită în judecată pe dl. Şova. Senatul nu a încuviinţat reţinerea şi arestarea senatorului Şova, dar nu a obstrucţionat în niciun fel continuarea urmării penale până la finalizarea ei, urmărire care se desfăşoară fără restricţii, la fel că în cazul oricăror cetăţeni anchetaţi în libertate”, afirmă Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu a explicat faptul că, potrivit articolului 72 din Constituţie, deputaţii şi senatorii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte.

„Textul constituţional recunoaşte astfel dreptul necenzurabil al Camerei parlamentare de a decide cu privire la reţinerea şi arestarea unui membru al sau, procedura utilizată chiar şi în Parlamentul European. Se poate observă că cele două autorităţi menţionate încearcă negarea acestui drept al Parlamentului, prin tentativă impunerii unei soluţii exterioare legislativului. Această situaţie ar anula principiul independenţei puterilor în stat. Or, art. 69 din Constituţie interzice orice mandat imperativ”, mai arată preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai lăsat de înţeles că acţiunile DNA ar aduce atingere „democraţiei parlamentare”.

„Insistenţă cu care sunt promovate încercările de a uzurpă parte din competenţele constituţionale ale Senatului are o motivaţie care depăşeşte cadrul luptei anti-corupţie şi nu are legătură cu această. Dacă Senatul, pe care-l reprezint, ar acceptă impunerea de către alte autorităţi ale statului a unor soluţii, atunci s-ar crea un precedent extrem de nociv pentru democraţia parlamentară. Potenţial, şi mergând pe această logică, am putea asista la extinderea acestei idei la orice vot contrar dorinţei unei alte autorităţi (de ex., respingerea unei ordonanţe sau a unei cereri a Preşedintelui de reexaminare a unei legi, ar putea fi interpretată că blocând activitatea Executivului). Parlamentul ar deveni o formă fără fond, golită de atribuţii, alte autorităţi urmând să decidă în locul sau”, mai spune preşedintele Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu a mai subliniat că, deşi prin votul Senatului nu au fost îndeplinite condiţiile pentru încuviinţarea arestării preventive a senatorului Dan Şova, „nu poate fi considerat în niciun caz o blocare sau o îngreunare a actului de justiţie”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*