Ultimele Știri

Țara unde deputații au demnitate! Aleșii trăiesc în GARSONIERE și nu au imunitate

Suedia este condusă de clasa politică, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicați și de atenți la activitatea depusă de cei cărora le dau votul, motiv pentru care aceștia nu au privilegii și nici nu beneficiază de condiții de lux.

Până în 1990, în Suedia nici nu existau locuințe puse gratuit la dispoziția parlamentarilor. Aceștia obișnuiau să doarmă pe canapelele din birourile lor, situate în clădirea Parlamentului.

În prezent, parlamentarii suedezi au la dispoziție garsoniere deținute de stat, cu o suprafață de circa 40 de metri pătrați. Singura cameră este folosită atât ca living, cât și ca dormitor. Spălătoria este comună, iar demnitarii trebuie să se programeze din timp dacă vor să își spele așternuturile.

Sunt și parlamentari care trăiesc într-un spațiu chiar mai mic, de doar 18 metri pătrați. În aceste cazuri, inclusiv bucătăria este împărțită în comun. Nu există personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: „Păstrați curățenia”.

Biroul unui parlamentar are circa 18 metri pătrați. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici mașini de serviciu cu șofer.

Eu îi plătesc pe politicieni. Nu văd niciun motiv pentru care banii plătitorilor de taxe să fie folosiți pentru a le oferi politicienilor o viață de lux”, explică un suedez într-un reportaj „Suedia – Tărâmul politicienilor fără privilegii”, difuzat de televiziunea braziliană TV Bandeirantes.

Reședința oficială a premierului suedez nu depășește circa 300 de metri pătrați. Nici acesta nu beneficiază de personal de serviciu. Mai mult, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că premierul își calcă singur cămășile și își spală singur rufele, la fel ca orice simplu cetățean.

Suedia este împărțită în 21 de comitate conduse de câte un birou administrativ numit de guvern împreună cu un consiliu ales de cetățeni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localități.

Nici primarii și guvernatorii nu au dreptul la reședințe oficiale gratuite, iar consilierii nici măcar nu au salariu lunar sau un birou propriu, așa că lucrează de acasă.

„Suntem aleși să reprezentăm cetățenii și, la fel ca ei, avem propriile noastre slujbe”, a explicat o consilieră.

Doar parlamentarii, care lucrează la elaborarea legilor, se consideră că exercită un serviciu public pentru care trebuie să fie remunerați cu salarii lunare. Un parlamentar suedez câștigă aproape dublul venitului net al unui profesor.

Parlamentarii care nu domiciliază în capitală nu primesc bani în plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenți la cabinetele parlamentare din localitățile de origine. Acolo, mulți dintre ei lucrează de acasă și utilizează sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se întâlni cu alegătorii.

Toate călătoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie să fie aprobate și rezervate la agenția de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizații speciale.

Politicienii suedezi nu sunt privilegiați în fața legii și nu se bucură de niciun fel de imunitate.

Mona Sahlin a cumpărat o ciocolată și alte câteva obiecte personale cu credit-cardul guvernamental și a plătit scump – și-a pierdut postul de vicepremier. Scandalul a fost celebru în anii ’90, fiind cunoscut sub numele de „cazul Toblerone”. Sahlin și-a compromis cariera politică, fiind nevoită să demisioneze din funcția de lider al Partidului Social Democrat.

Cetățenii sunt foarte atenți la modul în care Parlamentulîș folosește puterea. Transparența activității parlamentare are rădăcini în Constituție. Fiecare cetățean are dreptul să verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern și declarația de impozit pe venit a premierului.

Mai mult, funcționarii trebuie să pună la dispoziția doritorilor corespondența zilnică și emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetățean având acces la aceste informații.

În sala calculatoarelor este posibil chiar să studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitații publică. De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus și prânzul luat împreună cu președintele Băncii Centrale, precizându-se chiar și ce au mâncat și au băut cei doi.

Administrația Parlamentului suedez ține socoteala cheltuielilor în rapoarte ale membrilor, depozitate într-o singură încăpere. Există dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum și pentru purtătorul de cuvânt al Parlamentului.

Orice suedez poate veni să studieze dosarele sau poate cere informațiile prin intermediul Internetului.

Principiul transparenței, inclus în Constituția suedeză de mai bine de 200 de ani, face ca excesele de putere sau cazurile de corupție să fie extrem de rare în această țară.

Comentarii prin Facebook

6 Comentarii on Țara unde deputații au demnitate! Aleșii trăiesc în GARSONIERE și nu au imunitate

 1. total fals total inducere in eroare Suedia este cea mai corupta tara din Europa propaganda ziarelor este manipulate de boieri europei
  Daca populatia care-I manipulate prin media au acesta impresie ei se gasesc intr-o iluzie. Nazismul nu a murit odata cu Hitler el sa dezvoltat in Suedia sub culisele secrete ale acestei tari

  http://www.danielpipes.org/comments/151832

  • Traiesc in Suedia si articolul asta e o minciuna fabricata de autoritățile totalitare suedeze ! De ce nu se spune ca daca ești prins cu măta in sac (parlamentar fiind) tot îți vei primii salariul încă 3-5 ani de când ești dat afara?

 2. taci dreaq de retardat cu calinu pwlii ca habar nu ai. Ramai aici in Romanica ta sa mori de foame cretinule. Din cauza astora ca voi o ducem asa de „bine” azi noi…

 3. dar o garsoniera aclo are 47 de m patrati..

 4. IN PENINSULA SCANDINAVICA ESTE POATE CEL MAI RIDICAT NIVEL DE TRAI DIN LUME, IN ROMANIA PROSTIEA E LA COTE ALA ROMANE, STRIGATOARE LA CER ARE MULTI A DE PT I, PAI MAI P.PROSTILOR TOT HOTI VA VOTATI?
  TOT DINTRE HOTI SI NEMERNICI VA ALEGETI PRESEDINTE? PAI TOT IN CORCODUŞ VRETI SA STAT I MAI MIZERABILILOR? IMI E RUSINE DE PROPRIUL POPOR CIND IL VAD CIT DE MIZERABILI POATE FI!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*