Țara care va confisca bunurile refugiaţilor

  • Adelina Mitrache
  • 26 ianuarie 2016
  • Externe
refugiati avere confiscare

Deşi criticat de ONU, UE şi organizaţiile umanitare, proiectul are susţinerea necesară în Parlament pentru a fi adoptat. El prevede confiscarea bunurilor cu o valoare mai mare de 1.500 de euro cu care refugiaţii vor să intre în ţară, pentru acoperirea costurilor cu hrana şi cazarea lor. În plus, proiectul amână acordarea vizelor de reîntregire a familiei şi a permisului de şedere permanent.

Danemarca încearcă de câteva luni să descurajeze venirea refugiaţilor. După înăsprirea controalelor la frontiere, politicienii danezi pledează acum pentru confiscarea bunurilor de valoare cu care vin imigranţii extracomunitari, scrie cotidianul Le Figaro.

Un proiect de lege care prevede confiscarea bijuteriilor sau sumelor în numerar de peste 3.000 de coroane daneze (circa 400 de euro) găsite asupra extracomunitarilor va fi dezbătut în ianuarie în Parlamentul de la Copenhaga, având şanse mari să fie aprobat, dată fiind majoritatea de dreapta. Proiectul de lege nu prevede confiscarea telefoanelor mobile.

Controversata iniţiativă a stârnit deja reacţii ostile, fiind comparată cu măsuri luate în perioada nazistă împotriva evreilor şi romilor. „Proiectul de lege iniţiat de Guvernul danez este comparabil cu acţiunile naziste de persecutare a minorităţilor”, a argumentat Bent Melchio, fostul mare rabin al Danemarcei.

Însă Guvernul de la Copenhaga a respins criticile, catalogându-le drept „nejustificate”. „Este inacceptabil ca cetăţenii danezi să ofere susţinere financiară pentru refugiaţi care au asupra lor bunuri de valoare”, a declarat Naser Khader, un oficial din cadrul Partidului Popular danez (extremă-dreapta). Opinia este împărtăşită de ministrul Integrării, Inger Stojberg.

„Este normal ca oamenii care vin la noi să îşi plătească singuri cheltuielile dacă au posibilitatea”, a transmis Partidul Popular (extremă-dreapta).

Iniţiativa legislativă are şanse mari să fie aprobată de Parlamentul de la Copenhaga, în care majoritatea este deţinută de formaţiunea liberală Venstre (aflată la guvernare) şi de Partidul Popular (naţionalist).

Danemarca are o politică foarte restrictivă în materie de imigraţie. În perioada ianuarie – octombrie 2015, în Danemarca au ajuns 13.000 de solicitanţi de azil.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *