Țara care, după Brexit, a decis să NU mai facă referendum. „Sunt multe idei stupide și periculoase, oamenii nu înțeleg”

  • Adelina Mitrache
  • 4 iulie 2016
  • Externe

În vreme ce multe state europene se gândesc să imite exemplul britanic și să facă referendum pentru ieșirea din UE, liderul unei țări vecine cu România încearcă să evite această situație cu orice preț.

Aleksandr Vucic, premierul Serbiei, a declarat duminică, într-un interviu acordat Bild, că țara sa continuă să rămână pe „drumul pro-european” și tocmai de aceea va evita organizarea unui referendum privind aderarea Serbiei la UE. Întrebat de jurnaliștii germani dacă Vladimir Putin își folosește influența pentru a forța organizarea unei consultări populare, Vucic a răspuns: „Nu știu nimic despre Putin, dar unele partide sârbe și opinia publică cer asta. Răspunsul meu e clar: nu va fi niciun referendum oricare inițiative în acest sens vor exista”.

Vucic spune că deține majoritatea parlamentară absolută, ceea ce indică faptul că opinia publică îi sprijină politică, iar un referendum „va duce Serbia pe drumul greșit”. Întrebat care e acest drum, prim-ministrul a răspuns: „Sunt multe idei stupide și periculoase în țară. Dacă izbucnește o criză în Serbia, va fi o criză în regiune. Vechile conflicte ar putea reizbucni”.

Liderul de la Belgrad a precizat că în clipă de față crede că tendința în Serbia este împotriva UE , deoarece „oamenii nu înțeleg” iar „forțele naționaliste” le alimenteză euroscepticismul.

aaaaaaaa

„Sunt sigur că cetățenii sârbi ar vota la fel cum au făcut-o britanicii, sunt de asemenea sigur că ei vor un viitor mai bun, așa că rămânem pe calea către Uniunea Europeană’, a declarat pe 24 iunie Vucic, la o conferință de presă extraordinară, desfășurată după Brexit. „Sârbilor le place să fie divizați în chestiunile majore și probabil că ar vota precum britanicii”.

Criticat pentru autoritarismul sau și pentru protejarea unor criminali de război, Vucic este liderul curentului pro-european din Serbia, dar a promovat și menținerea relațiilor strânse cu Rusia. În primăvara acestui an, pentru a își consolida dominația politică și a asigura „4 ani de stabilitate care să garanteze aderarea la UE”, Vucic a organizat alegeri anticipate în care Partidul Progresist pe care îl conduce, împreună cu aliații politici, a obținut 130 din cele 250 de mandate parlamentare.

Teoretic, Serbia ar putea deveni membră a Uniunii Europene în 2020. Ultimele sondaje estimează că puțin peste jumătate dintre cetățenii țării susțin aderarea.
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *