Ultimele Știri

Taiwan-50.000 de oameni în stradă împotriva construirii unei centrale nucleare

50000 de oameni au protestat în Taipei duminică impotriva contruirii unei centrale nucleare

În jur de 50.000 de oameni au protestat duminică înTaipei, capitala Taiwanului împotriva construirii unei centrale nucleare electrice. Proiectul adoptat de către partidul de guvernământ Kuomintang, își propune să construiască a patra centrală nucleară de acest gen din Taiwan.

 

Protestatarii au fost întâmpinați de către forțele de ordine cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Poliția a folosit cu brutalitate forța, primarul Taipei-ului a fost cel care a emis un ordin de evacuare a militanților anti-nucleari. Ordinul de evacuare a venit la ora locală a Taiwanului 3:00, demonstranții au fost evacuați cu forța din fața Gării Centrale din Taipei. Omenii au format un scut în fața forțelor de ordine, și le-au cerut acestora să oprească violențele, însă forțele de ordine au continuat represaliile, rănind mai multe persoane. Violențele au durat încă 2 ore de la începere, autobuzele poliției continuând să aducă ofițeri pentru a evacua zona.

Partidul de guvernământ a fost de acord să suspende temporar construirea centralei nucleare, dar nu a făcut niciun demers în acest sens.

Luni dimineața, într-o conferință de presă, premierul taiwanez Jiang Yi-huah a anunțat că protestul nu a  afectat politica națională a Taiwan-ului, și că proiectul asupra căruia au căzut de acord și partidele de opoziție va continua. Acesta a mai menționat că oprirea proiectului de construcție a centralei nucleare va afecta în viitor populația taiwaneză, deoarece se estimează o creștere a consumului de energie elecrică în această țară. În încheiere acesta le-a cerut oamenilor să se gândească la o creștere  a prețului la energia elecrică, cu sau fără cea de-a patra centrală nucleară.

taiwan-3

 

Doi jurnaliști de la Aplle Daily au fost agresați de forțele de ordine în cursul acestei manifestații. Aceștia au fost bătuți cu bastoanele de către poliție. Publicația Aplle Daily a acuzat puterea de la Taipei că cenzurează presa și încalcă dreptul la liberă exprimare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*