Ultimele Știri

Syriza a cucerit Grecia

Grecia  aduce un vânt al schimbării în Uniunea Europeană, partidul lui Alexis Tsipras, Syriza, a câștigat alegerile parlamentare cu 36,5% la aproape nouă procente diferență de partidul conservator Noua Democrație al premierului Antonis Samaras.

Conform sondajelor Syriza ar putea avea majoritatea absolută în Parlament obținând 149/151 de locuri din cele 300 eligibile. Partidul Syriza vrea să lupte cu creditorii internaționali și să abolească legile austerității impuse de troică. 

singular-e1422216231895

Alexis Tsipras  în vârstă de 40 de ani ar putea deveni premierul Greciei și ar fi primul guvern din zona euro care s-ar opune măsurilor impuse de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional în timpul crizei economice. Victoria lui Alexis în alegerile din Grecia ar putea duce la blocarea tranșei de 7 miliarde din luna februarie, datorită opoziției cancelarului german Angela Merkel, aceasta fiind un susținător fervent al măsurilor de austeritate impuse elenilor. 

Tsipras  a avut ca slogan de campanie „Speranța vine!” Acest mesaj a rezonat cu alegătorii, obosiți de austeritate, după șase ani de criză constantă care a  dus la o rată a șomajului de peste 25% și a ținut milioane de greci în sărăcie. 

Un total de șapte partide ar putea accede în parlament, inclusiv partidul Zorii Aurii (Hrisi Avi), dar rezultatul final depinde în mare măsură de numărătoarea voturilor încă în curs de desfășurare.

alexis

Alexis Tsipras a promis că va menține Grecia în zona euro. Piețele financiare consideră victoria partidului Syriza  ca un factor de tensiune și se așteaptă la pornirea unei noi crize financiare venite din Grecia.  Problema Greciei nu ar fi câștigarea alegerilor de Syriza ci nebunia cancelarului german Angela Merkel și a troicăi (CE, FMI, BCE) care își doresc cu ardoare menținerea legilor austerității.  Acest deziderat al troicăi internaționale poate declanșa criza forțată în zona euro, nu micuțul partid al lui Alexis Tsipras.

Tsipras a promis să renegocieze acordul cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional „troica”, iar datoria de 320 miliarde de euro a Greciei,  reprezintă 175 la sută din produsul intern brut, fiind a doua din lume după Japonia.

În același timp, el vrea să renegocieze mai multe măsuri de austeritate cerute de”troică” cum ar fi: creștere a salariului minim, scăderea prețurilor la alimente pentru familiile sărace, reducerea impozitelor pe proprietate și anularea tăierilor din pensii și salarii din sectorul public.

_80508867_80508866

_80511269_025584117-1

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*