Ultimele Știri

Suspecţii în cazul asasinării lui Boris Nemţov sunt torturaţi pentru a recunoaşte crima

Suspect reţinut în cazul asasinării lui Boris Nemţov

Doi dintre cei cinci suspecţi inculpaţi pentru implicare în asasinarea opozantului rus Boris Nemţov au declarat că au fost torturaţi, după ce au fost reţinuţi de poliţie, pentru a-i pune sub presiune şi a recunoaşte crima de bunăvoie.

Zaur Dadaev, considerat de poliţişti drept organizatorul asasinatului, a spus că a fost legat timp de două zile și i s-a pus o un sac pe cap, pentru a-l intimida să recunoască crima, ceea ce a şi făcut-o acum două zile. În schimbul declaraţiilor de vinovăţie, fostul poliţist din forţele speciale cecene a declarat că îl vor elibera pe prietenul acestuia, Ruslan Iusupov, arestat împreună cu el.

„Două zile am fost ţinut în lanţuri, și chiar cu sac peste cap. În tot acest timp îmi strigau: ‘Tu eşti cel care l-a ucis pe Nemţov?’. Le răspundeam: „Nu”. În momentul reținerii eram cu un prieten, cu fostul subordonat Ruslan Iusupov. Iar ei mi-au spus că, dacă voi mărturisi, apoi pe el îl vor elibera. Şi am fost de acord. M-am gândit ca măcar pe el să-l salvez, iar eu măcar până să mă ducă la Moscova voi trăi. Astfel, poate s-ar fi întâmplat cu mine același lucru precum cu Şavanov (un alt suspect care s-a sinucis conform versiunii oficiale, în timpul unei operațiunii de reţinere la Groznîi). Doar se presupune că s-a sinucis cu o grenadă”, a spus Dadaev.

Zaur Dadaev

Ceilalţi doi fraţi suspectaţi pentru asasinarea lui Boris Nemţov, Şagit şi Anzor Gubaşev, au refuzat să recunoască crima, deşi au fost bătuţi şi supuşi unei presiuni psihologice.

„Acum totul e bine. Aici mă tratează ca pe o fiinţă umană, însă pot să vă relatez ce s-a întâmplat cu mine de la început? despre cum am fost bătut şi torturat? Sau despre cum a fost bătut fratele meu?”, a declarat Şagit Gubaşev.

Acesta a susţinut că nu are nici o implicare, împreună cu fratele său, în cazul asasinării opozantului rus.

„Eu cu fratele meu eram în Cecenia, când am fost sunaţi şi anunţată că în Inguşetia a fost arestat verişorul nostru de gradul doi, Zaur Dadaev. Noi imediat ne-am deplasat să aflăm ce se întâmplă. Dacă noi am fi fost implicaţi în oarecare crimă, ne-am fi dus? Gândiţi-vă singuri că nu are nicio logică. Imediat ce am intrat în Malgobek, ne-au reţinut. Asta se întâmpla în noaptea dintre 6 şi 7 martie. Ne-au legat la ochi, pe cap ne-au pus câte un sac. Nimeni nu ne-a explicat nimic”, a explicat Şagit Gubaşev.

Întrebat dacă i s-a acordat dreptul la un apel telefonic, suspectul a dat un răspuns negativ.

„Despre ce vorbim? Eu auzeam cât de tare îl băteau pe fratele meu şi ce făceau cu el. Apoi ne-au transportat undeva nu departe, am simţit pentru că nu puteam vedea drumul. Eram într-un cabinet şi acolo din nou ne-au bătut. Apoi au cerut să recunosc că l-am omorât pe Nemţov. Apoi din nou undeva ne-a dus. Am înţeles că deja eram în avion, deşi încă aveam un sac pe cap. Mi l-a scos abia la Moscova. În sala de judecată l-am văzut pentru prima dată pe avocatul pus de anchetatori. Dar de ce să am nevoie de avocat, dacă nu am nici un fel de implicare în această crimă?”, a precizat Şagit Gubaşev.

Cei cinci suspecţi au fost inculpaţi, duminică, de către un tribunal din Moscova, pentru uciderea opozantului Boris Nemţov în noaptea de 27 februarie.

Ipoteza după care se ghidează organele legii este cea islamistă, şi anume că asasinatul a fost o răzbunare a extremiştilor islamişti, pentru atitudinea favorabilă a lui Nemţov faţă de caricaturiştii de la revista satirică franceză Charlie Hebdo, deşi declaraţiile opozantului rus au fost puţine şi moderate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*