Ultimele Știri

Suspect arestat în ancheta atentatului de la Bangkok din 17 august

Atentatul de la Bangkok din 17 august s-a soldat cu decesul a cel puțin 21 de persoane și rănirea altor 123

Suspectul este un bărbat turc de 28 de ani și a fost arestat în apartamentul său din zona Nong-Jok din Bangkok, potrivit publicației Khaosod. 

În apartament au fost găsite materiale folosite în producerea de bombe artizanale. Reamintim că atentatul a avut loc în data de 17 august, în plin centrul capitalei thailandeze, într-un loc extrem de frecventat, sanctuarul Erawan dedicat zeului Brahma, care atrage zilnic mii de credincioși budiști.

bankok

Imaginile înregistrate pe camerele de luat vederi surprind un bărbat îmbrăcat într-o cămașă galbenă și având un rucsac în spate, care după ce intră în sanctuar lasă rucsacul aproape de intrarea acestuia și fuge. La scurt timp a urmat o puternică deflagrație.

Conform anchetei poliției, dispozitivul exploziv a fost fabricat prin umplerea unei țevi metalice cu substanțe explozive și el cântărea probabil 3 kg. Efectele exploziei s-au resimțit pe o rază de 100 metri. Autoritățile au mai descoperit o bombă nedetonată în apropiere, care a fost dezamorsată.

Conexiuni cu uigurii, minoritate musulmană ce vorbește o limbă asemănătoare cu turca

Luna trecută, peste 100 de uiguri au fost deportați din Thailanda în China, măsură denunțată de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului și care a provocat proteste violente în fața consulatului Thailandei la Istanbul.  Tratamentul la care uigurii sunt supuși din partea autorităților chineze este motiv de îngrijorare pentru mulți turci, în condițiile în care aceștia și uigurii au un background cultural și religios comun.

Prin urmare, motivul atacului ar fi fost expulzarea etnicilor uiguri din Thailanda în China. 

Anthony Davis, analist pe probleme de securitate pentru IHS-Jane’s, a afirmat că există trei ”grupări probabile” care ar fi avut motivul și capacitatea de a organiza acest atac. Cei mai probabili autori ai atentatului sunt membri ai organizației turce de extremă-dreapta numite ‘Lupii Gri’, o mișcare radicală pan-turcică, a susținut Davis.

Corespondentul BBC Jonathan Head a postat pe Tweeter un mesaj prin care susținecă poliția thailandeză nu este sigură că bărbatul arestat astăzi ar fi principalul responsabil al atentatului din 17 august, dar a fost, mai mult sigur, implicat în producerea acestuia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*