Ultimele Știri

Sus inima români!

Într-o lume a sugestiilor negative care se abat asupra noastră din toate părţile, de pe ecranele televizoarelor şi până la discuţiile din autobuz dintre oameni simpli, îmi propun acum altceva. Toată lumea este îngrijorată de situaţia economică şi socială a noastră ca ţară şi a lumii în general, dar ceea ce se întâmplă acum nu este nici mai bun şi nici mai rău decât ce s-a întâmplat şi altă dată în mult prea zbuciumata istorie a rasei umane.

În primul rând este evident pentru toată lumea că ceva se întâmplă în jurul nostru. Nu mulţi oameni îşi dau seama de adevăratele semnale pe care economia mondială ni le dă de ceva vreme şi nu pot pune un diagnostic clar şi concis, dar cu toţii observăm că ceva se întâmplă. Vechiul sistem este pe cale să se prăbuşească, dar acesta a crescut la dimensiuni atât de uriaşe încât ultimele sale zvârcoliri, înainte de a-şi da obştescul sfârşit, vor fi teribile. Ceea ce vedem la ora actuală în jurul nostru se referă la o transformare atât economică, cât şi culturală în acelaşi timp, dar şi la una legată de mentalităţi şi de paradigmă. Ei bine… în acelaşi timp, sunt pe cale să se schimbe atât sistemul economic, cultura, concepţiile oamenilor, dar mai ales paradigma economico-socială. Când spun “paradigmă” mă refer la un model, la o teorie explicativă atotcuprinzătoare sau la un principiu care distinge legăturile si opoziţiile fundamentale între câteva noţiuni dominante cu funcţie de comandă şi control al gândirii.

Schimbarea aceasta care este pe cale să se producă este inevitabilă, ea decurgând dintr-o logică firească a lucrurilor şi ea se va produce fie că vrem, fie că nu vrem, fie că ne place sau nu, fie că o dorim sau ba. Ceea ce putem face – pentru a nu ne prinde nepregătiţi – este să o înţelegem şi să ne adaptăm la noile realităţi care sunt pe cale să apară. Nu este vorba de vreun sistem care are ceva în comun cu vechile doctrine socio-economice, cu ideologiile de stânga sau de dreapta, ci se referă la o “a treia Cale”, mult prea puţin explorată şi popularizată de trusturile media aservite diverselor interese.

Noua economie în cadrul cărei vor trăi generaţiile viitorului se va deosebi fundamental cea actuală. Va fi o economie a producţiei la scară mică, a parteneriatelor, o economie locală, independentă, a consumului responsabil, a coordonării ideale între cerere şi ofertă, a comunităţilor prospere deservite de firme mici aflate în proprietatea locuitorilor din acea comunitate, a capitalului INFINIT mai legat de locul în care a fost efectiv produs. O economie fără cicluri de boom-recesiune, o economie sănătoasă, mai apropiată de nevoile oamenilor, o economie a asocierilor libere între oameni egali în drepturi şi responsabilităţi, o economie a informaţiei libere şi nemanipulate, a independendenţei financiare, a alternativelor viabile. Toate acestea vor atrage inevitabil o societate civilă prosperă şi sănătoasă formată din oameni liberi şi responsabili.

Este incredibil cât de mulţi oameni de certă valoare deja se raliază acestor idealuri. Au apărut cărţi, au fost popularizate informaţii valoroase, oamenii au început să se asocieze, să colaboreze… unii pentru realizarea teoriei, alţii intrând deja în zona practicului. Cu toţii animaţi de dorinţa de a trăi mai bine, de a trăi demn şi liber şi de a lăsa generaţiilor viitoare o societate luminoasă şi animată de valori morale şi materiale adevărate.

Pentru a obţine toate acestea – şi multe altele care vor veni pe deaspra – nu trebuie decât să facem lucruri simple: să înţelegem sistemul actual şi de ce el nu funcţionează, să privim cu încredere şi optimism spre viitor, să-i căutăm în tot ceea ce facem pe cei cu idealuri asemănătoare, să ne informăm, să ne eliberăm încet-încet din “chingile” consumerismului iresponsabil care animă întreaga societate contemporană, să căutăm oportunităţi pentru a deveni propriul nostru stăpân (să deschidem afaceri singuri sau în asociere liberă alţii asemenea nouă) şi aşa mai departe.

Sus inima români! Nici nu ştiţi câte lucruri măreţe ne aşteaptă!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*