Ultimele Știri

Surse: Surparea de la Eroilor s-a produs după ce muncitorii au lovit un tunel secret inundat

Un arhitect bucureștean a declarat sub protecția anonimatului, pentru PresaLiberă.net, că surparea care s-a produs, sâmbătă, în zona Eroilor, a avut loc în urma spargerii unui tunel secret inundat.

Conform acestuia, angajații firmei, în timp ce efectuau săpăturile tunelului de metrou care va lega Drumul Taberei la rețeaua de metrou din Capitală, au dat peste unul din tunelurile secrete construite pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. Acest tunel a fost lăsat în paragină după Revoluția din 1989, neapărând pe harțile firmei care efectuează lucrările de la Magistrala 5.

Varianta pe care o indică arhitectul bucureștean este plauzibilă. În urmă cu 10 ani, stația de metrou de la Izvor, a fost inundată timp de trei zile, după ce un astfel de tunel lăsat în paragină, ar fi produs inundarea stației de metrou.

S-a vorbit din prima clipă de existența unui tunel subteran, construit o dată cu Casa Poporului, plin acum cu apă refulată din canalizare, ce a penetrat peretele stației de metrou. De aceea, la data inundării stației Ivzor din septembrie 2005, la ședința Comitetului de criză, prefectul Capitalei de la aceea vreme, Mioara Mantale, a cerut de la MApN harta subterană a Bucureștiului.

„S-a constatat ca stația de metrou nu a fost inundată fiindcă s-a acumulat apa de la ploaie, ci ea provenea de la un tunel care este în întreținerea MApN. Un colonel de la Armata mi-a spus cum stau lucrurile: pompele de evacuare s-au defectat, apa s-a infiltrat în tunel și de acolo în stația de metrou. Mi s-a raportat și ce fac pentru remedierea situației, iar intervenția lor a fost impecabilă: stația de metrou nu a fost închisă nici un moment”, mai declara Mantale în 2005.

Despre existența acestui tunel paralel cu cel al metroului, bucureștenii de peste 40 de ani știu din vremea giganticului șantier de la Casa Poporului. Circulau prin zona, de la Uranus – Izvor – Piața Unirii și vedeau hăul ce se sapă de-a lungul Damboviței. Faptul ca nu s-a ținut secret acest lucru, nici n-a incitat. Se știa că Ceausescu își face tunel care să lege Casa Poporului de Cotroceni.

Apoi, tunelele din măruntaiele Capitalei au reaparut ca subiect în zilele fierbinți ale Revoluției. Pe acolo se spunea că se ascund teroriștii si securiștii. Acum, existența lor a devenit secret de stat, deși credem că doar planurile acestor tunele pot avea acest atribut. Vezi aici știrea despre inundarea din septembrie 2005.

Coincidență  sau nu, în anul acesta, pe data de 19 mai, asfaltul s-a surpat pe Splaiul Independenței, tot în apropierea stației de metrou Izvor.

Se cunoaște faptul că soții Ceaușescu au cerut construirea de tuneluri secrete care să le faciliteze deplasarea rapidă în caz de urgență majoră. Rețeaua de tuneluri este administrată și astăzi de către MApN, iar hărțile sunt ținute la secret.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*