Ultimele Știri

Surpriză marca MRU. Şeful SIE susţine una din cele mai controversate declarații

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a fost criticat vehement după ce şi-a arătat deschiderea faţă de Rusia şi a declarat că UE trebuie să fie mai deschisă. În România, un adevărat scandal a fost iscat în urma acestor afirmaţii.

MRU

În timp ce preşedintele Klaus Iohannis se arăta surprins de aceste declaraţii, şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, citează o parte a declaraţiei acestuia, şi chiar îi dă dreptate.

MRU nu a nu a citat exact partea despre Rusia a declaraţiei preşedintelui Comisiei Europene, însă gestul de a transmite mai departe exact din una dintre cele mai controversate declaraţii ale acestuia, naşte multe semne de întrebare.

Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe a declarat, vineri, în discursul susţinut la Bucharest Forum 2015: ‘Uniunea Europeană trebuie să fie mai unită, puternică în interior şi mai atrăgătoare, pentru a face faţă unui şir de provocări cu care se va confrunta în viitor. (..) Pe termen mediu şi lung, UE se va confrunta cu trei mari provocări politice şi strategice. Rusia va profita de instabilitatea de la graniţele UE. Majoritatea ţărilor din vecinătate sunt instabile politic, pe punctul de a se fragmenta. Există provocări legate de creşterea demografică şi disparităţile între sectele religioase. Apoi, declinul economic al Rusiei ar putea deveni una dintre principalele provocări pentru UE.’

Mihai Răzvan Ungureanu a vorbit şi despre potenţialul Chinei, care reprezintă, de asemenea, un partener indispensabil al Uniunii Europene, mai ales când se discută despre liberalizarea comerţului internaţional.

‘Statele Unite ale Americii vor continua să fie cel mai important actor pe scena internaţională, dar pentru a asigura o stabilitate a întregii lumi, singură, este o provocare foarte mare pentru SUA. UE ar trebui să fie pregătită, indiferent de rolul pe care îl va juca SUA pe scena internaţională, UE trebuie să intervină şi ea, pentru că securitatea Uniunii depinde şi de intervenţia ei’, a mai spus directorul SIE.

Mihai Răzvan Ungureanu a susţinut că deşi resursele Uniunii Europene şi ale ţărilor membre reprezintă una dintre cele mai puternice economii ale lumii, aceasta nu poate acţiona mereu ca o putere globală, fiind privită ca un grup fragmentat.

‘UE trebuie să fie mai unită, să fie puternică în interior şi, conform cuvintelor preşedintelui Juncker (Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene – n.r.), să fie mai sexy, mai atrăgătoare. Trebuie să investească în instituţii internaţionale eficiente (…) Uniunea Europeană poate aborda relaţiile comerciale nu doar ca sursă de prosperitate, ci şi ca sursă de politică externă. Accesul pe piaţa economică presupune şi consolidarea unor alte obiective ale politicii externe, cum ar fi stabilitatea şi reforma politică’, a mai afirmat directorul SIE.

Mihai Răzvan Ungureanu consideră că ‘procesul de reformare trebuie dus la bun sfârşit în zona Balcanilor, trebuie strânse relaţiile cu Turcia ca partener strategic şi ţară candidată. În acelaşi timp, individualizarea relaţiilor cu fiecare stat în detrimentul abordării la pachet s-ar putea să fie mai folositoare, pentru a ajuta acele state care se află într-un proces de tranziţie, cum ar fi cazul Moldovei, Ucrainei.’

Şeful SIE a vorbit de asemenea şi despre procesul de reformare, relaţiile cu Turcia, dar şi despre individualizarea relaţiilor care să ajute ţări precum Moldova şi Ucraina: ‘procesul de reformare trebuie dus la bun sfârşit în zona Balcanilor, trebuie strânse relaţiile cu Turcia ca partener strategic şi ţară candidată. În acelaşi timp, individualizarea relaţiilor cu fiecare stat în detrimentul abordării la pachet s-ar putea să fie mai folositoare, pentru a ajuta acele state care se află într-un proces de tranziţie, cum ar fi cazul Moldovei, Ucrainei.’  

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*