Supărați că România nu are echipă la Rio, fanii din întreaga lume au lansat petiții. Ce șanse sunt să trimitem 2 fete la JO

  • Adelina Mitrache
  • 20 aprilie 2016
  • Sport
gimnaste

Fanii gimnasticii, din întreaga lume, sunt întristați că România a ratat calificarea la Olimpiada de la Rio și fac lobby online pentru ca țara noastră să le poată trimite până la urmă în Brazilia pe Cătălina Ponor și Larisa Iordache.

CITEȘTE ȘI: Prima reacție a Nadiei după ce România a ratat calificarea la JO, chiar la 40 de ani de la zecele ei de la Montreal

Deși fetele nu s-au putut califica la JO de la Rio, o gimnastă va putea participa, ca urmare a clasării pe locurile 9 – 16 la Campionatele Mondiale de la Glasgow 2015. Locul este nenominal – orice gimnastă va putea participa și nu este necesar să facă patru aparate. Decizia va fi luată de Federația Română de Gimnastică.

Petiții online pentru ca România să trimită două gimnaste la Rio

După eșecul calificării cu echipa națională feminină, Federația Română de Gimnastică poate să trimită la Olimpiadă o singură fată, cel mai probabil Larisa Iordache. Ca un ghinion maxim pentru noi, Larisa nu s-a calificat la Rio deși la campionatul Mondial de la Glasgow a luat bronzul la individual compus. La olimpiadă s-au calificat doar gimnastele medaliate în finalele pe aparate, în această situație neaflându-se nicio gimnastă din România. În aceste condiții, fanii gimnasticii mondiale au lansat două petiții online pentru ca să le vadă totuși la Rio și pe Larisa, și pe Cătălina, două gimnaste extrem de iubite și apreciate pentru eleganța lor.

Una dintre petițiile online adresate Federației Internaționale de Gimnastică cere ca medalia de bronz obținută de Larisa la CM de la Glasgow să fie recunoscută ca o calificare automată la Rio. În această situație, Federația Română de Gimnastică poate trimite o a doua atletă la Olimpiadă, în afară de Larisa.Această petiție a strâns aproape 2000 de semnături. O a doua petiție adresată Comisiei Tripartite a Jocurilor Olimpice cere organizatorilor un wild card pentru Cătălina Ponor. „O gimnastă cu o asemenea dedicare merită să-și urmeze visul” noteaza inițiatorii petiției care a strâns până acum 1000 de semnături de la pasionații de gimnastică din toată lumea.

Un lucru e cert – iubitorii de gimnastică nu concep o olimpiadă fără românce.

Fosta gimnastă Andreea Răducan, campioană olimpică și mondială, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că nu-și poate imagina Jocurile Olimpice fără echipa de gimnastică artistică a României. ”Nu-mi pot imagina cum vor arăta JO fără echipa de gimnastică a României. Încă mi se pare că vorbesc despre o altă țară și nu despre țara mea”, scrie Răducan, actuala președintă a Fundației Olimpice Române, pe rețeaua de socializare, după ce echipele masculină și feminină ale României au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

”Mărturisesc că în ultimele ore m-au încercat tot felul de stări: de amărăciune, tristețe, revoltă, nostalgie… M-au sunat jurnaliști și oameni care lucrează în presă, ca să-mi dau și eu cu părerea despre situația echipei noastre, păi ce să le spun?! Eu nu lucrez la Comitetul Olimpic, ca să știu câți bani s-au dat ca să nu le lipsească nimic fetelor de la lot, nu lucrez în federație ca să știu exact problemele lotului, cu antrenorii, cu sportivele, șamd, nu lucrez ca antrenor ca să observ îndeaproape ce Dumnezeu le lipsește copiilor astăzi”, afirmă Răducan.

Andreea Răducan a mai spus că nu știe ce simte un sportiv într-un astfel de moment: ”Nu am fost în situația de a nu mă califica la JO ca să povestesc ce sentiment te încearcă. Bănuiesc că-ți vine să iei concursul de la capăt de-o 100 de ori până îți iese totul cum trebuie și ajungi la punctajul de care ai nevoie, ca să concurezi la JO. Din păcate, regula asta nu există. Ai o șansă, dacă ai ratat-o, mai poți încerca peste patru ani”.

Fosta gimnastă vorbește și despre gimnastica din vremea ei și despre gimnastica de azi: ”Nu am citit tot ce s-a scris despre gimnastică în ultimele două zile, am aflat însă că s-a vorbit destul de mult despre bani. Nu mă înțelegeți greșit, nu cred că sportivii de astăzi trebuie să practice sportul așa cum am început eu: în maieu și chiloți pentru că nu aveam costume de gimnastică și cu un cal la sărituri care avea găuri în el, fusese la vremea lui un cal cu mânere de la băieți”.

Răducan subliniază că ”în situația în care suntem, cu toți banii adunați și nu ne rezolvăm problema cu adevărat”, oferind câteva soluții pentru redresarea situației: ”Sportul în școală! Părinți care își încurajează și își susțin copiii să practice sport! Mediul privat mult mai activ în fenomenul sportiv! Mass media care acordă atenție și tinerei generații! Antrenori care-și fac meseria cu responsabilitate!”

”Îmi aduc aminte cu plăcere de doamna Veronica Ionașcu, prima mea antrenoare de la Bârlad, un om care și-a iubit meseria și după ani, într-un moment de sinceritate, mi-a mărturisit că dumneaei a învățat gimnastică în sala, odată cu noi. Nu avea acces la informațiile pe care le avem astăzi, citea din cărți și posta în sală, pe pereți, elemente kinograma pentru a le vedea/învăța și noi. N-am plecat de la club către lot făcând Tzukahare, dar aveam o bază solidă și corectă pe care s-a putut construi. Felicitări doamna Ionașcu, și dumneavoastră, și d-nei Alice Gheorghiu”, a mai scris Andreea Răducan.

Cvintupla campioană mondială se teme că situația gimnasticii românești s-ar putea deteriora și mai mult: ”Nu-mi dă pace gândul că am putea avea soarta Ucrainei. Nu cred că există iubitor al acestui sport care să nu-și aducă aminte de Lilia Podkopaeva sau Viktoria Karpenko. O țară care a dat gimnaste de excepție și care acum aproape că nu mai există pe harta gimnasticii mondiale”.

”Mi-aș fi dorit ca în perioada asta să vorbim mai mult despre momentul istoric pentru gimnastica mondială. Se împlinesc 40 de ani de la prima notă de 10, obținută de-o româncă, Nadia! Nu mi-am dorit ca această sărbătoare să se confunde cu situația actuală a echipei noastre”, a continuat fosta gimnastă.

Andreea Răducan crede că nu trebuie să căutăm vinovați pentru situația din gimnastică, ci să facem un efort comun, deoarece în situația gimnasticii poate ajunge în curând orice alt sport din țara noastră.

”Așadar, nu căutam vinovați, este nevoie de un efort comun. Și vă invit să vă alăturați oricărei inițiative care-și propune să aducă sportul românesc unde îi este locul. Nu este cineva care să nu poată face nimic! Astăzi vorbim despre gimnastică, dar în curând, situația se poate transfera la fiecare sport, dacă nu vom beneficia de susținere și implicare din partea celor care au puterea de a pune ‘punctul pe i”’, a subliniat Răducan.

”Eu îmi voi face în continuare datoria de a promova și de a susține sportul și sportivii, cu aceeași pasiune cu care am lucrat și până acum și sunt sigură că-mi voi recăpăta entuziasmul când le voi vedea pe cele mici concurând la cupa de gimnastică pe care o organizez de șase ani încoace. Abia aștept! Nu ne lăsăm! Suntem talentați și capabili să fim din nou la înălțime!”, a afirmat Andreea Răducan în finalul mesajului său.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *