Suntem pe locul cinci în UE la recolta de grâu, dar importăm pâine congelată din Germania şi Polonia

  • Nicoleta Ungureanu
  • 16 august 2016
  • Social

România importă pâine congelată din vestul Europei, deși se află pe locul cinci în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată şi la recolta de grâu. Produsele de patiserie congelate se află în topul preferințelor, acestea fiind importate mai ales din Germania și Polonia.

Valoarea importurilor de produse de brutărie a crescut cu aproape 20 de milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. În primele patru luni din an am mâncat franzele, chifle şi croissante din Germania şi Polonia, conform Digi24.

România este un mare exportator de grâu, producția crescând cu cu 7% pe hectar în ultimul an. Cu toate acestea, țara continuă să exporte grîu și să importe produse congelate. În primele patru luni ale anului, România a importat mâncare de aproape două de miliarde de euro. Cu 10% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Să faci o pâine caldă şi să o vinzi pe loc, trebuie să aduci un frământător cu câteva ore înainte, să dai foc la cuptor, să încălzeşti cuptorul, să o coci. Aşa, pâinea congelată se bagă direct într-un cuptoraş mic în magazin, şi din pâine congelată se face pâine caldă”, explică Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.

Un român mănâncă lunar zece kilograme de pâine. Adică 33 de franzele de 300 de grame, conform Digi24.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *