Ultimele Știri

‘Suntem în război cu Statul Islamic!’ Planul prin care SUA vrea să nimicească gruparea teroristă

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a declarat miercuri că SUA sunt "în război" cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și că noi trupe pentru operațiuni speciale vor fi pregătite pentru Siria.

sua avioane

„Realitatea este că suntem în razboi”, a declarat acesta în cadrul Comisiei pentru forțele armate din Senat, în prima sa apariție după seria de atacuri susținute sau inspirate de SI în Beirut, Sinai, Paris și San Bernardino (California).

Numind atacurile de la Paris și San Bernardino „un asalt asupra civilizației pe care noi o apărăm”, Carter a spus că este „absolut necesar” ca „tumoarea” pe care o reprezintă Statul Islamic să fie eliminată în Siria și Irak, la fel și din oricare alt loc unde „această organizație diabolică are metastaze”.

El a mai spus că președintele american Barack Obama a dispus desfășurarea „unei forțe de expediție militară specializate” care să asiste forțele irakiene și forțele kurde peshmarga să preseze Statul Islamic și în raiduri și operațiuni de culegere de informații.

„Aceasta forță va fi de asemenea în poziția de a desfășura operațiuni unilaterale în Siria”, a spus el.

Recunoscând că Statul Islamic nu a fost încă pus sub control, Carter a declarat că lupta împotriva acestei grupări jihadiste „cunoaște un avânt”.

Carter a mai anunțat că Statele Unite sunt pregătite să trimită elicoptere de atac Apache împotriva grupării Statului Islamic în lupta pentru preluarea controlului asupra orașului Ramadi din Irak, dacă Bagdadul va face o solicitare în acest sens, potrivit AFP.

SUA „sunt pregătite să sprijine armata irakiană prin mijloace suplimentare” pentru a o ajuta „să termine treaba” la Ramadi, capitala provinciei Anbar, „inclusiv prin trimiterea de elicoptere de atac și de consilieri militari” care să asiste forțele irakiene, a afirmat el.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*