Ultimele Știri

Suntem în anul 2014, anul în care fiecare român are o datorie de 3.000 de euro datorită statului

Datoriile fiecărui român, în conturile datoriilor făcute de stat, sunt cu 15% mai mari decât în 2012 şi cu 30% faţă de 2010. Investițiile în care au fost folosiți banii pe care România i-a împrumutat de-a lungul timpului, par să fie neproductive și să nu aducă niciun rezultat bun.

Fiecare român, ajunge astfel, să aibă o datorie de 3.000 de euro în contul datoriilor făcute de stat. Datoria publică a depăşit 271 miliarde lei, la jumătatea lui 2014, fiind de două ori şi jumătate mai mare decât în 2008. Evoluția datoriei publice în ultimul domeniu, a crescut de la 55, 6 miliarde lei, în anul 2004, până 271, 7, anul acesta. Practic anul acesta se înregistrează o datorie de cinci ori mai mare decât cea pe care o avea România cu zece ani în urmă.

datorii

Cauzele acestui hazard, sunt pe lângă proasta viziune a responsabililor economiei țării, investițiile proaste și avântul iresponsabil în datorii pe care țara este incapabilă să le restituie. Sume imense au fost împrumutate pentru plata salariilor şi a pensiilor, într-un moment în care statul nu a mai fost în stare să-şi achite obligaţiile curente. În ciuda tăierilor şi a încercărilor de echilibrare a bugetului, tendinţa se menţine până în prezent: guvernul continuă să ia bani pentru consum, fără să genereze investiţii productive.

base

Curtea de Conturi observă că împrumuturile au fost mai mari decât era necesar pentru acoperirea deficitului. Altfel spus, împrumuturile la care au apelat cei din guvern au fost mai mari decât era nevoie și s-a cheltuit mai mult decât impuneau obligaţiile stringente. Datoriile României devin din ce în ce mai periculoase, fiind compromițătoare și chiar amenințătoare pentru generațiile viitoare.

Guvernul-Boc.jpg

Prin urmare, generațiile ce vin din urmă, găsesc o Românie îndatorată, aflată pe o muchie de cuțit. Toate aceste lucruri pentru că s-a apelat abuziv la împrumuturi și cu toate acestea, rezultate investițiilor acestor bani nu sunt vizibile. În acest timp al datoriilor peste măsură, Produsul Intern Brut (PIB) abia a recuperat prăbuşirea din vârful crizei, apropiindu-se de nivelul pe care îl avea în urmă cu şase ani.

„Politica de contractare a împrumuturilor de stat şi emisiunile de obligaţiuni trebuie să fie orientate către efectuarea de cheltuieli productive, şi anume realizarea de investiţii în resurse umane, în infrastructură, în cercetare, investiţii în tehnologie şi tehnică avansată şi alte activităţi benefice pe termen lung, care pot să asigure în viitor atât rambursarea obligaţiunilor emise şi plata dobânzilor aferente, cât şi dezvoltarea economiei în ansamblu”, declară Curtea de Conturi.

usl

Lăcomia guvernului ajunge să ne tragă în jos, producând datorii care ne vor bloca șansele de dezvoltare pe viitor. O decizie eronată, luată de curând de către Guvernul Ponta este anularea celor 3,9 miliarde de lei de la finanţarea proiectelor din fonduri europene, inclusiv autostrăzi.  Prin această decizie, aceștia nu fac decât să abandoneze proiecte care ar fi putut produce un impact asupra dezvoltării țării, și majorează în schimb, împrumuturile purtătoare de costuri pentru cheltuieli de consum. Astfel, românii au un viitor scris și pictat de către guvern, un viitor în care vor trăi la limita supraviețuirii.

ponta_iohannis_55516700

Prin măsura de a anula cele 3,9 milioane lei, executivul a renunţat totodată la miliarde de euro din fondurile UE, din care ar trebui să se construiască mari proiecte de infrastructură care creează locuri de muncă şi contribuie la dezvoltarea pe termen lung. Un punct în minus pentru români, din nou.

Din aceste constatări triste, nu reiese decât proasta viziune a celor care ne conduc, în ceea ce privește dezvoltarea economică. Deși sunt campioni la a ne îndatora țara, sunt codași la a acționa pentru dezvoltarea economică a țării.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*