Ultimele Știri

Sunt românii pregătiți pentru program de 6 ore de muncă?

stres

După ce Suedia a implementat, în premieră, programul de 6 ore de muncă în loc de 8, iar experimentul s-a dovedit unul benefic pentru societatea scandinavă. Legislativul şi societatea civilă din România discută eventualitatea introducerii acestui model şi în ţara noastră.

Experimentul social suedez a început în aprilie 2014, în Gotenborg, în sistemul de stat, iar premisele sale au fost să îmbunătăţească viaţa oamenilor, să găsească un echilibru între muncă şi viaţa personală şi să crească productivitatea. Datorită succesului său, această practică s-a extins şi în sistemul privat.

Românii sunt pregătiţi psihic pentru un program de 6 ore

În opinia psihologului Dan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii, românii ar fi pregătiţi să facă această schimbare, poate mai pregătiţi decât au fost scandinavii, deoarece noi punem accent mai mult pe emoţional, iar orice schimbare venită în avantajul nostru acţionează că un impuls sau o motivaţie.

“Să ne aducem aminte la şcoală, când profesorii ne promiteau că ne dau drumu mai repede de la ora dacă îndeplinim câteva sarcini. Chiar dacă păream plictisiţi sau obosiţi, la auzul acestei veşti, imediat găseam resurse să ne atingem scopurile şi să devenim chiar mai productivi. Acelaşi tip de mentalitate din copilarile funcţionează şi când devenim adulţi”, declara specialistul Dan Ivănescu.

Programul de 6 ore de muncă ne-ar face fericiţi în viaţă personală

În contextul în care ultimele studii arată că românii sunt printre cei mai nefericiţi din Uniunea Europeană, specialistul crede că programul de 6 ore ne-ar ajută să devenim mai fericiţi în viaţă personală, nu doar mai productivi la muncă. “Un astfel de program mai concentrat, ne-ar oferi posibilitatea să acordăm acele 2 ore în plus pe zi familiei, vieţii personale şi am fi mai mulţumiţi de noi deoarece am reuşi să obţinem rezultatele dorite într-un timp mai scurt.

Să nu uităm că la ora actuală, ocupăm locuri fruntaşe în UE în ceea ce priveşte numărul de ore lucrate, dar trăim mai prost, din punct de vedere financiar, decât restul europenilor. Trebuie să admitem, odată pentru totdeauna, că modul în care muncesc românii este unul deficitar, avem tradiţia în a stă multe ore la muncă, dar muncă efectivă este mult mai mică. Dacă se va implementa noul model, cred că vom ajunge să apreciem mai mult timpul petrecut la muncă şi l-am trata mult mai responsabil”, declara psihologul Dan Ivănescu.

Programul de lucru de 15 ore pe săptămână, gândit pentru 2030, fezabil dacă tehnologia şi mentalităţile vor evolua concomitent

Tema numărului optim de ore de lucru a tot fost dezbătută, în decursul istoriei, de diverşi specialişti, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirmă că, în anul 2030, numai adevăraţii “workaholics” vor munci mai mult de 15 ore pe săptămâna. Psihologul Ivănescu crede că acest plan pentru viitor este unul fezabil dacă îl coroborăm cu gradul de evoluţie a tehnologiei şi a mentalităţii societăţii.

“Dacă tehnologia va avansa destul de mult, nu va mai fi nevoie să alocăm atât de multe ore. Desigur, există şi reversul medaliei, iar unii manageri vor da angajaţilor şi alte sarcini dacă aceştia le vor termină în cele 3 ore de lucru pe zi. Din acest punct de vedere, nu putem anticipa evoluţia, deoarece ţine de cum vor evolua mentalităţile societăţii peste un deceniu sau două. Momentan, suntem destul de departe de tipul de mentalitate despre că ne vorbea domnul Keynes”, conchide psihologul Dan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*