Ultimele Știri

VIDEO: ‘Sunt cele mai solide dovezi!’ NASA a anunțat descoperirea majoră de pe Marte

marte

NASA, a anunțat că a dezlegat ‘misterul’ planetei Marte și a dat asigurări că va dezvălui luni despre ce este vorba. La conferința de presă în care s-a făcut anunțul, la Auditoriul James Webb de la sediul central al NASA, au participat Jim Green, director în cadrul agenției, cercetătorul Michael Meyer, din cadrul programului de explorări privind planeta Marte, precum și Lujendra Ojha, de la Institutul de Tehnologie din Georgia.

Agenția aerospațială americană, NASA, a anunțat că a găsit ‘cele mai solide dovezi’ de până acum privind existența apei în stare lichidă pe planeta Marte, transmite EFE.

Dungile de culoare închisă care apar pe suprafața planetei Marte corespund apei curgătoare, arată analiza imaginilor captate de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, lansată în 2005. Această concluzie este prezentată într-un studiu publicat luni și realizat de Lujendra Ojha, Mary Beth Wilhelm, de la Centrul de cercetări al NASA din Moffett Field (California, SUA), și Alfred McEwen, cercetător la Universitatea din Arizona.

Liniile din patru locuri diferite de pe suprafața planetei Marte sunt datorate ‘activității actuale’ a apei, susțin cercetătorii în studiul lor, care va fi prezentat la Congresul european de științe planetare, ce se desfășoară în perioada 27 septembrie — 2 octombrie la Nantes, relatează EFE.

Oamenii de știință de la Agenția aerospațială americană, NASA, determinaseră deja că Marte a avut un ocean acum 4,5 miliarde de ani care a ocupat 19% din planetă și care ar putea ascunde rezerve de apă sau de gheață, dar cercetările efectuate de Lujendra Ojha, Mary Beth Wilhelm și Alfred McEwen aduc noi date în acest sens.

În cazul în care anunțul de luni al NASA nu va avea legătură cu acest raport specific despre prezența apei pe Marte, presa americană consideră că ar putea fi vorba despre solul planetei, subsolul și chiar atmosfera sa, alte subiecte abordate de acești oameni de știință în cercetările lor.

Cercetătorii afirmă, într-un studiu publicat în revista Geoscience, că au găsit semne care indică prezenţa unor minerale sărate hidratate, care nu se pot forma fără prezenţa apei.

Potrivit co-autorilor studiului publicat în revista Geoscience, momentan au fost descoperite doar urmele lăsate de râuri care curg în timpul verii, dar se usucă în lunile când temperaturile scad. 

Astrofizicienii au emis de mult timp ipoteza că aceste urme care apar sezonier ar putea fi formate de scurgeri alcătuite din soluţii sărate.

‘Acest lucru, cred eu, ne dă un indiciu asupra zonelor în care ar trebui să privim mai cu atenţie’, a spus Alfred McEwen, cercetător principal al High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), în cadrul University of Arizona din Tucson şi co-autor al studiului.

Întrebat dacă descoperirea anunţată azi e dovada de necontestat a prezenţei apei lichide pe Planeta Roşie, McEwan a declarat: ‘Aş spune aproape’.

Încă din 2011 specialiştii de la NASA anunţau că au descoperit pentru prima dată urme ce ar putea dovedi prezenţa apei în stare lichidă pe Marte, o descoperire care ar oferi noi perspective pentru explorarea planetei roşii şi pentru organizarea unor expediţii cu echipaj uman.

Potrivit The New York Times, această descoperire face ca şansele de a găsi viaţă pe Marte cresc vertiginos. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*