Ultimele Știri

Summit la Bruxelles. Marea Britanie pune condiţii pentru a rămâne în UE

marea britanie

Deşi privită iniţial cu reticenţă, propunerea Comisiei Europene de înfiinţare a unei agenţii care să se ocupe de paza efectivă a graniţelor externe ale UE a fost agreată ca unică soluţie pentru salvarea spaţiului Schengen.

‘Vreau să îmi exprim satisfacţia de a constata că propunerea Comisiei privind protecţia frontierelor exterioare a fost bine primită de marea majoritate a şefilor de state şi guverne. Am căzut de acord să adoptăm toate textele, inclusiv pe cele legislative care ţin de această problemă, până la finele lunii iunie’, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

În ceea ce priveşte pretenţiile Marii Britanii pentru a rămâne pe mai departe membră a Uniunii Europene, acestea sunt încă departe de a fi acceptate de restul partenerilor, mai cu seamă cea care i-ar priva pe europenii care lucrează în Regat de ajutoare sociale în primii patru ani de rezidenţă.

‘Vă pot promite că nu vom ceda în chestiuni care ţin de libera mişcare a cetăţenilor sau de discriminarea acestora, dar ştiu că David Cameron caută un compromis acceptabil, aşa că sunt mai optimist acum decât la începutul întâlnirii’, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tema Brexitului urmează să fie tratată şi în prima întâlnire a şţefilor de state şi guverne de anul viitor, din februarie.

Ţara noastră este reprezentată la Bruxelles de premierul Dacian Cioloş, care înainte de summit s-a întâlnit cu Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, cu care a abordat teme de politică externă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*