Ultimele Știri

Suedia va recunoaşte statul Palestina

Premierul suedez Stefan Lovfen a luat o decizie care a luat prin surprindere cancelariile europene. Acesta a decis să recunoască statul  Palestina, fiind o premieră pentru o ţară occidentală membră a Uniunii Europene. Decizia va fi luată fără a fi nevoie de aprobarea parlamentului, a indicat luni diplomația suedeză, potrivit AFP.

„Este un decret al guvernului care nu va trece prin parlament”, a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului suedez de Externe.

Proiectul urmează să fie aprobat în Consiliul de Miniștri la o dată ce nu a fost încă decisă.

În discursul său de vineri cu privire la politica generală a Suediei, premierul Stefan Lovfen a declarat că țara sa va recunoaște „statul Palestina”, subliniind că soluția la conflictul israeliano-palestinian presupune crearea a două state.

Anunțul premierului suedez a fost salutat de negociatorul șef palestinian Saëb Erakat, care a evocat o decizie „curajoasă” și a făcut apel și la alte state ale UE să urmeze acest exemplu. SUA au considerat însă că demersul premierului Stefan Lovfen este „prematur”, iar Israelul a criticat decizia noului șef al guvernului de la Stockholm, ambasadorul Suediei fiind convocat luni la Ministerul israelian de Externe pentru a-i fi înmânată o notă de protest.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*