Suedia reiterează că nu intenţionează să adere la NATO, în pofida tensiunilor din zona baltică

  • Adelina Mitrache
  • 9 septembrie 2016
  • Externe
NATO flag

Guvernul de la Stockholm a reiterat vineri că Suedia nu intenţionează să adere la NATO, în pofida cererilor opoziţie în acest sens şi în contextul tensiunilor sporite cu Rusia în zona Mării Baltice, notează Reuters online.

„Combinaţia de nealinere militară, capabilităţi defensive crescute şi aprofundarea cooperări sunt calea noastră de a reacţiona la provocările momentului, fără a contribui la creşterea tensiunii în regiune,” afirmă ministrul suedez de Externe, Margot Wallstrom, şi ministrul Apărării, Peter Hultqvist, într-un articol publicat de cotidianul Dagens Nyheter.

Ca parte a unui acord între principalele partide din Suedia, guvernul a comandat un raport care să evalueze securitatea ţării.

Raportul urmează să fie publicat în cursul zilei de vineri, însă guvernul a indicat că Suedia nu va renunţa la neutralitate, implicit respingând posibilitatea aderării la NATO.

Potrivit cotidianului Dagens Nyheter, raportul indică că aderarea ar creşte predictibilitatea în cazul unei crize în zona Mării Baltice şi aşadar ar îmbunătăţi posibilităţile lumii occidentale de a evita un conflict.
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *