Suceava: Compania Naţională a Uraniului concediază 700 de angajaţi

radioactiv

Circa 700 din cei 1.200 de angajaţi ai Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) vor fi disponibilizaţi în acest an, au declarat pentru News.ro surse din cadrul Ministerului Energiei, iar mina de uraniu Crucea-Botuşana din judeţul Suceava va fi închisă temporar şi parţial timp de nouă luni, în condiţiile în care compania şi-a pierdut singurul client, Nuclearelectrica, care a ppreferat să cumpere uraniu mai ieftin din Canada.

Angajaţii care vor fi disponibilizaţi urmează să primească până la 12 salarii compensatorii, au declarat pentru News.ro sursele citate.

În 26 februarie, News.ro a informat, citând surse din domeniul energetic, că, pentru a evita colapsul, Compania Naţională a Uraniului (CNU) trebuie restructurată, în condiţiile în care Nuclearelectrica, singurul client pentru materia primă pe care o produce, pulberea sinterizabilă de dioxid de uraniu, a refuzat să accepte preţul solicitat de compania de stat şi a încheiat un contract pentru a cumpăra uraniu din Canada.

De asemenea, într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat marţi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei, se menţionează că în prezent se lucrează la un „plan de încetare temporară şi parţială a activităţii în perimetrul de exploatare Crucea-Botuşana şi a platformei de prelucrare de la Feldioara pentru o perioadă de maximum nouă luni”.

„În acest context, Ministerul Energiei a manifestat şi manifestă în continuare o preocupare continuă faţă de situaţia salariaţilor CNU SA care urmează a fi disponibilizaţi urmare a încetării temporare şi parţiale a activităţii”, arată documentul menţionat.

CNU se confruntă cu dificultăţi majore economico-financiare din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenţii şi din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor şi Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situaţia dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ.

În plus, Nuclearelectrica a reziliat în decembrie 2015 contractul cu Compania Naţională a Uraniului, deoarece preţul ofertat de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014.

Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a anunţat în februarie că a încheiat un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear, cu societatea canadiană Cameco Inc, după ce Compania Naţională a Uraniului, furnizorul tradiţional de materie primă, a majorat preţul cu 76%.

Ruperea contractului de furnizare pune în pericol activitatea Companiei Naţionale a Uraniului, care a fost creată special pentru a furniza materie primă pentru centrala de la Cernavodă şi nu are, în prezent, alţi cumpărători pentru producţia sa.

În plus, Compania Naţională a Uraniului şi-a adâncit anul trecut pierderile cu 32% comparativ cu 2014, până la 138,3 milioane lei (circa 31 milioane euro).

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *