Substanţe prezente în produse de protecţie a plantelor pot cauza Alzheimer sau autism. Majoritatea sunt omologate în România

pesticide

Institutul Naţional de Sănătate din SUA a publicat în acest an rezultatele unui studiu ce arată că substanţele din unele  tipuri de pesticide, fungicide şi alte produse de protecţie a plantelor sunt în strânsă legătură cu riscului crescut de autism, Alzheimer şi alte boli ce privesc deteriorarea activităţii cerebrale, potrivit B1.ro.

Studiul arată că există o strânsă corelaţie între produsele de protecţie a plantelor pe bază de pyridaben, fenpiroximat, piraclostrobin, trifloxistrobin, famoxadon, fenamidon şi rotenonă şi unele efecte nefaste asupra creierului.

Cercetătorii au susțin că munca lor, concentrată pe genetică, oferă acum o nouă perspectivă în identificarea chimicalelor ce ne-ar putea îmbolnăvi, dar au subliniat, însă, că nu pot afirma cu certitudine faptul că aceste chimicale ar cauza autismul sau Alzhaimer, iar studiul trebuie aprofundat.

B1.ro a solicitat o poziţie oficială a Ministerului Agriculturii, privind folosirea acestor substanţe în produsele comercializate în România.  În răspunsul oferit B1.ro, Ministerul precizează că “pe teritoriul României se comercializează şi utilizează numai produse de protecţie a plantelor omologate în România. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are baza de date PEST-EXPERT care conţine toate produsele de protecţia plantelor omologate în România

Singura precizare directă pe care Ministerul Agriculturii o face referitor la substanţele amintite mai sus este legată de “substanţa activă rotenonă”, despre care spune că “este interzisă pentru utilizare în produse de protecţie a plantelor pe tot teritoriul Uniunii Europene”.

Am căutat în baza de date din România disponibilă la adresa https://aloe.anfdf.ro/ informaţii despre celelalte substanţe la care face referire studiul american, iar concluzia este că majoritatea dintre acestea sunt substanţe omologate în acest moment în ţara noastră. Iată rezultatele pentru fiecare substanţă în parte:

PIRACLOSTROBIN

Este singura substanţă despre care apare precizarea că există o decizie de retragere a omologării din 02.02.2002. Totuşi, menţionăm că această substanţă apare în baza de date în categoria “Substanţe active” şi nu apar informaţii despre ea în categoriile “Substanţe sau produse retrase”.

PYRIDABEN

Apare ca substanţă omologată.

FENPIROXIMAT

Apare ca substanţă omologată

TRIFLOXISTROBIN

Apare ca substanţă omologată.

FENAMIDON

Apare ca substanţă omologată.

FAMAXADON

Apare ca substanţă omologată.

ROTENONĂ

Nu apar informaţii, această substanţă nu e inclusă în baza de date în categoria Substanţe active, iar după cum a precizat Ministerul Agriculturii “substanţa activă rotenonă este interzisă pentru utilizare în produse de protecţie a plantelor pe tot teritoriul Uniunii Europene”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *