Ultimele Știri

SUA va sprijini Irakul în bătălia pentru Mosul

Statele Unite și celelalte state ale coaliției internaționale vor sprijini Irakul în lupta pentru recucerirea orașului Mosul, începută luni.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunţat luni startul operaţiunii de eliberare a oraşului Mosul, ultima citadela din Irak a reţelei teroriste Stat Islamic.

„Clipa victoriei a sosit, operaţiunea de eliberare a Mosulului a început,” a declarat al-Abadi, într-un discurs televizat, adăugând că „Astăzi anunţ startul operaţiunilor eroice de eliberare a voastră de Daesh (Stat Islamic, n.red).”

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a anunțat că SUA promite sprijinirea Irakului în această luptă.

„Este un moment decisiv în campania pentru a administra o înfrângere de durată ISIL” (acronim pentru gruparea Stat Islamic). „Suntem încrezători că partenerii noștri irakieni vor învinge în fața inamicului nostru comun și vor elibera Mosulul și restul Irakului de ura și brutalitatea ISIL”, a mai declarat Carter, la numai câteva ore după ce premierul irakian Haider al-Abadi a anunțat începerea ofensivei.

Luptele pentru recucerirea oraşului ar putea dura mai multe săptămâni, chiar și luni, conform analiștilor.

La operaţiuni urmează să participe unităţile kurde Peshmerga, forţele armate guvernamentale şi miliţiile afiliate, care vor beneficia de sprijin din partea coaliţiei coordonate de Statele Unite.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*