Ultimele Știri

SUA nu comentează ordinul lui Putin de începere a retragerii forțelor ruse din Siria

america

SUA nu au comentat luni ordinul dat de președintele rus Vladimir Putin referitor la retragerea celei mai mari părți a contingentului rus din Siria începând de marți, relatează DPA.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a răspuns la întrebările jurnaliștilor că nu a văzut declarațiile liderului de la Kremlin și că nu le poate comenta direct. Nici purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, nu a comentat anunțul președintelui rus.

Josh Earnest a spus însă că secretarul de stat John Kerry a fost permanent în legătură cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și multe dintre discuțiile lor s-au axat asupra intervenției militare ruse în Siria, diplomația americană subliniind cât de contraproductivă cred SUA că a fost aceasta pentru discuțiile de pace.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat luni ministrului apărării rus Serghei Șoigu să înceapă de marți retragerea forțelor ruse din Siria, în condițiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite.

‘Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării și forțelor armate ale Federației Ruse a fost în linii mari îndeplinit și din acest motiv îi ordon ministrului apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părți a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană’, a declarat Putin în timpul unei întrevederi pe care a avut-o cu miniștrii apărării și de externe ai Rusiei, Serghei Șoigu și Serghei Lavrov.

Totodată, potrivit președintelui rus, bazele militare ruse din Tartus și de pe aerodromul Hmeymim vor trebui să continue să activeze conform regimului stabilit. ‘Bazele noastre — cea maritimă din Tartus și cea aviatică de pe aerodromul Hmeymim — vor funcționa conform vechiului regim. Ele trebuie să fie apărate în mod ferm dinspre uscat, dinspre mare și din aer’, a spus Putin la întâlnirea cu Lavrov și Șoigu.

De asemenea, retrăgându-și forțele din Siria, Federația Rusă va continua să livreze arme și tehnică militară guvernului de la Damasc și să-i instruiască pe specialiștii militari sirieni, a anunțat președintele Comisiei pentru apărare și securitate a Consiliului Federației, Viktor Ozerov.

Serviciul de presă al Kremlinului a mai anunțat luni că o convorbire telefonică între Vladimir Putin și președintele sirian Bashar al-Assad a avut loc la inițiativa părții ruse, cu prilejul căreia liderul de la Damasc a fost anunțat despre ordinul de retragere a forțelor ruse.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*