Ultimele Știri

SUA, Japonia și Coreea de Sud pregătesc un „răspuns unit și internațional PUTERNIC” la adresa Coreii de Nord, după anunțarea testului nuclear

barack obama

Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, un anunţ-surpriză care complică eforturile de stopare a activităţilor Phenianului de a se dota cu un arsenal nuclear. Anunţul Phenianului a fost urmat de numeroase reacţii din partea liderilor internaţionali, însă experţi în domeniu şi-au exprimat dubiile cu privire la veridicitatea informaţiei.

Barack Obama a discutat la telefon miercuri cu președinta sud-coreeană Park Geun-hye și premierul japonez Shinzo Abe despre răspunsul internațional la testul nuclear al Coreii de Nord, a anunțat Casa Albă, informează Reuters.

Obama a reafirmat angajamentul SUA față de securitatea Coreii de Sud și cei doi lideri au convenit să lucreze la un „răspuns unit și internațional puternic după ultimul comportament nechibzuit al Coreii de Nord”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

„Separat, președintele a felicitat-o pe președinta Park pentru recentul acord dintre ROK (Republic of Korea, Coreea de Sud) și Japonia pentru a rezolva vechea problemă a „femeilor de reconfortare” și i-a lăudat pe acești doi dintre „aliații noștri cei mai importanți pentru curajul și viziunea de a ajunge la o soluționare durabilă a acestei probleme dificile”, adaugă Casa Albă.

Printre altele, președintele Barack Obama a vorbit la telefon miercuri și cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe despre răspunsul internațional la testul nuclear al Coreii de Nord, a mai anunțat Casa Albă.

Experţii internaţionali au dubii că regimul de la Phenian a testat vreo bombă cu hidrogen, considerând că este vorba de o nouă minciună lansată în scop propagandist, după numeroase alte exagerări privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean.

„Multe state fabrică dispozitive de accelerare a fisiunii. Regimul de la Phenian probabil că a reuşit să accelereze procesul de fisiune, dar nu înseamnă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen”, explică analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN.

„Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternică decât ceea ce susţine Phenianul”, adaugă Bruce Bennett.

„Am dubii mari că regimul din Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen”, apreciază şi Joe Cirincione, preşedintele Fondului Ploughshares.

„A efectua un test şi a deţine bomba cu hidrogen sunt două lucruri diferite”, crede şi analistul Melissa Hanham.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*