Ultimele Știri

SUA cere extrădarea celor 7 oficiali corupţi ai FIFA

Extradare dosar coruptie FIFA

SUA a cerut Elveției să-i extrădeze pe cei șapte oficiali FIFA care au fost arestați în baza acuzațiilor de corupție inopinate în luna mai.

Autorităţile justiţiare americane au depus, ieri, la Biroul Elvețian Federal de Justiție cererile de extrădare a oficialilor FIFA arestați pe 27 mai în Zurich. Cei şapte înalţi oficiali ai FIFA sunt acuzaţi de FBI că au creat o „Cupa Mondială a rușinii” prin acte „agresive, sistemice și adânc înrădăcinate” de corupție.

Reţinuţii și avocații lor vor avea 14 zile pentru a contesta cererea americanilor, care poate fi extinsă „în cazul în care există motive suficiente”.

De asemenea, autorităţile elveţiene au atenţionat că procesul de extrădare ar putea fi de lungă durată și orice hotărâre poate fi contestată atât în instanța penală federală, cât și instanța supremă federală, iar o primă decizie în acest sens o vor da abia peste câteva săptămâni.

Acuzațiile au venit în urma unei anchete majore înfiiţată de FBI la FIFA, unde mai mulţi directori au fost arestați sub suspiciunea de luare de mită în valoare totală de 100 de milioane de dolari de-a lungul unui sfert de secol în care s-au îmbogăţit prin intermediul corupţiei din fotbalul internaţional.

În acelaşi timp, Sepp Blatter, cel care şi-a anunţat demisia de la conducerea Federaţiei Internaţionale de Fotbal după aceste scandaluri de corupţie, deyminte orice implicare a sa în dosarul intentat de FBI.

În ultimul interviu acordat revistei germane Bunte, demisionarul nedemisionar a declarat că nu este un om corupt.

„Credinţa mi-a dat putere în ultima săptămână. Am acasă o cruce din aur sfinţită de Papa Francisc. Cred că într-o zi mă voi duce în Rai. De asemenea, cred că nu există Iad, şi aici nu sunt de acord cu Papa.

Dacă cineva mă acuză că sunt corupt, îl voi întreba dacă el cunoaşte semnificaţia termenului la care apelează. Cine mă etichetează drept corupt, ar trebui să o dovedească, dar nu va avea cum pentru că nu sunt corupt. Cine afirmă că sunt corupt, ar trebui să meargă la închisoare”, a mai spus Blatter

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*