Ultimele Știri

SUA a început înarmarea kurzilor irakieni – raport

Conform relatărilor directe, SUA a început livrările de arme  către luptători kurzi Peshmerga din Irak pentru ai ajuta în lupta cu militanții statului islamic. Anterior, Statele Unite a insistat pe vânzarea de arme numai pentru guvernul irakian, dar această politica s-a schimbat acum, au declarat oficialii americani pentru Associated Press (AP).

Oficialii nu au dezvăluit ce fel de arme sunt furnizate sau ce agenție se ocupă de distribuţa lor. Din punct de vedere istoric, CIA a fost implicată în înarmarea clandestină a luptătorilor străini, în diferite conflicte. Kurzii irakieni, care sunt angajaţi într-o luptă intensă cu militanții statului islamic, s-au plâns că sunt slab înarmaţi, comparativ cu islamiștii radicali, care au capturat o mulțime de arme americane de la armata irakiană într-o ofensivă fulger în luna iunie.

Kurzii au primit mai devreme livrările de arme de la guvernul irakian, o mișcare fără precedent pentru Bagdad, care în trecut a fost reticent cu înarmarea cetăţenilor din regiunea semi-autonomă Kurdistanul irakian. Livrările au fost facilitate de către SUA. Washingtonul oferă, de asemenea, sprijin militar pentru kurzi sub formă de lovituri aeriene livrate asupra poziţiilor ISIL.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*